Tko se bori za animiranog Oscara - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      Tko se bori za animiranog Oscara

Tko se bori za animiranog Oscara

WALL*E s Bashirom neće plesati valcer nego boriti se za nagrade, a u fajtu za Oscara vrebaju još opasni protivnici kao što je Kung fu panda.

s.p. 11.11.2008 0 komentara

Tko se bori za animiranog Oscara

Objavljena je lista dugometražnih animiranih filmova koji će se natjecati za prestižni zlatni kipić - Oscara. Na listi se nalaze: 'Bolt', 'Delgo', 'Horton', 'Dragon Hunters', 'Fly Me to the Moon', 'Igor', Kung Fu Panda, 'Madagascar: Escape 2 Africa', '$9.99', 'The Sky Crawlers', 'Sword of the Stranger', 'The Tale of Despereaux', te zadnji po abecedi, ali ne i po kvaliteti - 'WALL-E' i 'Valcer s Bashirom'.

Glavni favorit je, dakako, 'WALL-E' koji je pobrao fantastične reakcije kritike i publike, te je odličan primjer animiranog obiteljskog filma koji svojim ozbiljnim pristupom privlači i zrelu publiku. Za zrelu, čak i politički angažiranu publiku, namijenjen je izraelski 'Valcer s Bashirom' koji je bio miljenik festivala, no pitanje je nije li taj animirani dokumentarac o ratu u Libanonu preozbiljan za Akademijine birače navikle na Disneyevsku zabavu.


'Valcer s Bashirom', r: Ari Folman, trailer

Na listi nominiranih nema nema hvaljenog francuskog horora 'Fear(s) of the Dark', iako to nije znak da su u modi samo komercijalni filmovi jer u završnicu nisu ušli ni hitovi kao što su 'Ratovi Zvijezda: Ratovi klonova' i 'Čimpanze u svemiru'. A i polovica filmova s liste prednominiranih ('Bolt', 'Valcer s Bashirom' itd.) još nije ispunila sve uvjete Akademije za nominaciju, što u prijevodu znači da trebaju zaigrati u kinima Los Angelesa a tek onda imaju sve preduvjete za eventualnu nagradu. S obzirom na sadašnji broj od 14 filmova, na završnoj listi nominacija za najbolji dugi animirani film ući će samo 3 naslova.

Animiranim filmovima je dopušteno i da uđu u konkurenciju za najbolji (dugometražni) film općenito, iako birači Akademije imaju neugodan običaj da tamo nominiraju samo igrane radove. Tko će ući u završni izbor nomiranih bit će objavljeno u četvrtak, 22. siječnja 2009., a u nedjelju 22. veljače se održava 'večer Oscara' na kojoj će slaviti autori jednog od navedenih filmova.

Komentari

Nema komentara.