Stiže Evanđelje 2.0 - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      Stiže Evanđelje 2.0

Stiže Evanđelje 2.0

Što očekivati od serijala kojega su nazvali 'Novim Rođenjem Evanđelja'? Kompleksnu radnju i mnogo kontroverze.

d.ć.p. 08.10.2008 0 komentara

Stiže Evanđelje 2.0

'Evangelion: 2.0 You Can (Not) Advance' drugi je film u tetralogiji baziranoj na popularnom anime serijalu 'Neon Genesis Evangelion'. Pod tim imenom krije se franšiza vrijedna milijarde dolara, u većinskom vlasništvu anime studija Gainax.

Sve je počelo 1995. anime TV serijalom uz kojega je paralelno izlazio i manga serijal tvorca Yoshiyukija Sadamotoa (manga od nedavno ponovno izlazi). 'Neon Genesis Evangelion' anime serijal se generalno sastoji od 26 televizijskih epizoda, dobitnica Animage Anime Grand Prix nagrade 1995. i 1996. godine (do kada su se originalno i prikazivale).

Anima i manga serijali su doživjeli uspjeh veći nego što je itko mogao zamisliti, iz čega su se kasnije izrodile razne imitacije i srodni radovi, no i duboke filozofske i teološke rasprave. Veoma kompleksna priča obrađuje filozofske, psihološke i religiozne teme, a bogata simbolika aludira na kršćanske, budističke i  kabalističke simbole.


Uvodna sekvenca anime serijala 'Neon Genesis Evangelion'

U središtu radnje su tinejdžeri Shinji Ikari, Asuka Langley Soryu i Rei Ayanami, piloti misterioznih robota (tzv. 'Evangeliona'), u borbi protiv prijetnje uništenju ljudskog svijeta (tzv. 'Anđela'). Cijeli serijal se često opisuje kao simbol čovjekovih intimnih strahova i moći vlastite volje.

Serijal je s vremenom doživio dva još apokaliptičnija dugometražna izdanja 'End Of Evangelion' i 'Death and rebirth', zbog čega se nova tetralogija i najavljuje kao NOVA cjelina. Prvi dio nove dugometražne tetralogije, 'Evangelion: 1.0 You Are (Not) Alone', izašao je prošle godine u Japanu.

Službena web stranica filmova objavljuje da će drugi dugometražni nastavak nove tetralogije imati nove Evangelione i novu priču, dok nam standardna postava, uz neka sporedna osvježenja, uglavnom ostaje nepromijenjena, što je veliko olakšanje za nove i stare NGE fanove. Internetski anime blogovi su ovih dana puni 'nestrpljivih' poruka vezanih uz izlazak nastavaka veoma voljene i kvalitetne franšize.

Što još reći? Tko animu nije pogledao, neka to učini u što kraćem roku, dok će svi ostali morati biti strpljivi. VRLO strpljivi.

Komentari

Nema komentara.