Piloti su opet u modi - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      Piloti su opet u modi

Piloti su opet u modi

Iz japanske tvornice anima stiže hit-priča o vojnim pilotima, potpuno različita od 'Top Guna' koji je popularizirao tu profesiju na velikom platnu. 

d.ć.p. 08.07.2008 0 komentara

Piloti su opet u modi

Mamoru Oshii, autor kultne 'Ghost In The Shell' dugometražne anime ove nam godine donosi 'Sky Crawlers', vojnu dramu o pilotima fokusiranu na još kvalitetniju priču i detaljniju psihološku razradu glavnih junaka. Službena premijera animiranog filma zakazana je za 2. kolovoza, a da se ona željno iščekuje potvrđuje i činjenca da ima svoj službeni internetski 'countdown'.

'Sky Crawlers' je baziran na istoimenom manga serijalu autora Hiroshi Moria, jednog od najprodavanijih romanopisaca i autora mangi u Japanu u posljednje vrijeme. Priča koja se proteže kroz pet svezaka prati grupu mladih vojnih pilota specijaliziranih za zračnu borbu i smještena je u 'alternativni' povijesni period (stoga se mangu može smatrati i svojevrsnim SF serijalom). Ilustrator je Kenji Tsurute, jedan od najboljih japanskih ilustratora koji je prestižno priznanje primio 2001. kada je 'Sky Crawlers' počeo izlaziti. Sam Mori je navodno bio presretan kada je čuo da zanimljiva i kultna ličnost poput Oshiia želi pretvoriti njegovu priču u dugometražnu animu.


'Sky Crawlers', trailer

Radnja filma izgleda ovako: U svijetu poput našeg zavladao je mir nakon višegodišnjih ratova. U slavu mirnodopskog perioda, ljudi su počeli priređivati televizijski 'ratni šou' - vojni piloti bore se iznad Europe, ali ne za svoje narode, nego za korporecije koje ih financiraju. Vrhunski pilot Kannami Yûichi stiže u vojnu bazu na prvim linijama i iako se ne sjeća svog života prije dolaska, čini se njagov zapovjednik zna nešto o njemu. U bazi raste napetost prije nadolazećeg 'Svjetskog kupa' u kojem će mnogi od pilota ostaviti svoje živote. Koja je to sila koja ih goni na takve samoubilačke poduhvate?

Priča o vojnim pilotima je Oshiiev prvi potpuno animirani uradak nakon 'Ghost In The Shell - Innocence' iz 2004. Osim nepogrešive animacije, Oshii tradicionalno velik trud ulaže i u prateću glazbu: za nju je zadužen Kenji Kawai, najpoznatiji po prekrasnom soundtracku za 'Ghost In The Shell' i onima za 'Death Note' filmove. Velika pažnja i trud posvećeni su svakome detalju vezanom uz nadolazeći animirani film i potencijalni ljetni hit, a kako se Japanci vole i igrati, u pripremi je prateća videoigra za Nintendov Wii.


Trailer za 'Ghost In The Shell' s izvrsnom glazbenom podlogom

Ozbiljna i sa filozofskog stajališta zanimljiva priča, te za autora karakteristična prekrasna animacija, potvrđuju da se legendarni Mamoru Oshii još uvijek nije predao novijem '3D i plića priča' trendu u svijetu komercijalne japanske animacije.

Komentari

Nema komentara.