Kratki Animafest s 500 filmova - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      Kratki Animafest s 500 filmova

Kratki Animafest s 500 filmova

18. Animafest predstavlja dosta domaćih autora, kao i animirane dokumentarce, afričku i žensku animaciju, te - najbolje od najboljeg!

s.p. 08.05.2008 0 komentara

Kratki Animafest s 500 filmova

Zadnjeg dana u svibnju počinje nova svečanost animacije - 18. Animafest Zagreb.  Kratkometražno izdanje ovog međunarodnog festivala odvijat će se do 5. lipnja u Zagrebu - u kinima Europa, Central i Grič, kao i u posebnom kinu na otvorenom - kinu Gliptoteka u Parku skulptura Gliptoteke HAZU.

Na festivalu će biti prikazano više od 500 filmova različitih animacijskih tehnika, i to iz preko 60 zemalja sa svih 6 kontinenata. U tri natjecateljska programa nalazi se više od 200 naslova, a posebne poslastice su filmovi nominirani za Oscara - 'My Love' Aleksandra Petrova i kanadski 'Madame Tutli-Putli', te norveško-kanadski 'The Danish Poet' koji je prošle godine dobio Oscara. Od nagrađivanih filmova tu su još i laureat Annecya 'The Pearce Sisters' Luisa Cooka, te 'Never Like the First Time' J. Odella koji je osvojio nagradu na Berlinaleu. Svjetsku premijeru će u Zagrebu imati 'Skhizen' francuskog autora Jérémya Clapina, a sladokusci mogu pogledati i filmove velikih autora poput Georgesa Schwizgebela i Billa Plymptona.

Od domaćih autora imamo pet filmova u natjecateljskom programu, dva u velikoj i jedan u studentskoj panorami, a te filmove i autore najavili smo u prethodnom tekstu. Animafest ima i bogat popratni dio, s više od 180 filmova u 7 popratnih filmskih programa.


'The Pearce Sisters', r: Luis Cook, cijeli film 

Prvi put se u Hrvatskoj predstavlja kompletan pregled afričke animacije s posebnim naglaskom na filmove Moustaphe Alassanea koji je član žirija Velikog natjecanja, a bit će i afričkih crtića namijenjih djeci. Na čelu ovogodišnjeg žirija Animafesta je Joanna Quinn, koja je za festival napravila izbor ženskih animiranih filmova koji su najviše utjecali na njezino stvaralaštvo. Prava filmska atrakcija bit će nijemi film 'Avanture Princa Ahmeda' iz 1926. autorice Lotte Reiniger koji će biti prikazan uz klavirsku pratnju. U programu 'Žene u animaciji' moći će se vidjeti i često zanemarivan rad talentiranih filmašica kao što su Claire Parker, Mary Ellen Bute i Evelyn Lambert.

I ostali članovi žirija imaju svoje retrospektive, Amerikanka Caroline Leaf poznata po vrlo jednostavnim animacijskim tehnikama kojima postiže magične efekte, te Igor Kovaljov, ukrajinski animator sa stalnom holivudskom adresom. Dobitnik Animafestove Nagrade za životno djelo 2008. je Priit Pärn, estonski karikaturist i animator poznat po grotesknim, apsurdnim i nevjerojatno duhovitim djelima. Uz cjelovitu retrospektivu Pärnovih djela prikazat će se i dokumentarac 'Pärnography' o njegovu životu.


'Avanture Princa Ahmeda', r: Lotte Reiniger, isječak 

Nagradu za poseban doprinos animaciji ove godine dobiva Clare Kitson, producentica s britanskog Channel 4. Ta poznavateljica animacije će u programu Svjetski klasici za zagrebačku publiku prikazati 6 najboljih animacijskih radova u povijesti, koji su prema njenom izboru svojevrsna lektira animacije.

Posebno je zanimljiv program koji će se svidjeti fanovima dokumentaraca - 'Anima Docs' s animiranim dokumentarcima. Riječ je o hibridnoj formi koja spaja animaciju i dokumentaristiku. U suradnji s uglednom IDFA-om, te HAFF-om (Holland Animation Film Festival) kreiran je program s filmovima u rasponu od 'Potapanja Luzitanije' ('Sinking of the Lusitania') iz 1916. godine, pa sve do filma 'Ryan' koji je 2004. osvojio Oscara. Ukratko, bit će puuuno filmova, a detalje možete naći na službenoj stranici Animafesta.

Komentari

Nema komentara.