Fešta od festivala - Animirani
Home      Vijesti      Animirani      Fešta od festivala

Fešta od festivala

Završio je 7. RAF, sprema se kratkometražni Animafest, a Queer festival traži suradnike za istraživanje Queera u Yu-filmovima.

s.p. 07.04.2008 0 komentara

Fešta od festivala

Nakon dugog, evo nama i Animafesta kratkog metra. 18. svjetski festival animiranog filma svoje će kratkometražno izdanje imati od 31. svibnja do 5. lipnja na više lokacija u središtu Zagreba. Animirane kratkiše i popratna događanja moći ćete gledati u zagrebačkim kinima Europa, Grič i Central, te u kuli Lotrščak i galeriji ULUPUH. Od 1336 prijavljenih filmova iz 57 zemalja, selekcijska komisija je odabrala 94 filma za natjecateljski program i 45 za panoramu. Studentska komisija (u kojoj je sjedila i pobjednica DHF-a Ana Hušman) odabrala je 79 radova za studentski natjecateljski program i 60 za panoramu.

U Veliko natjecanje uvršteno je pet hrvatskih filmova: 'Fantastična odiseja doktora Zodiaka' Matije Pisačića, 'Špica Motovun film festivala' Brune Razuma, 'Rotators' Tomislava Findrika, te annecyjevski 'Ona koja mjeri' Veljka Popovića i 'Morana' Simona Bogojevića Naratha. Filmovi 'Alea Iacta Est' Dine Krpana i 'Homo Volans' Darka Bakliže ušli su u panoramu Velikog natjecanja, dok je 'Trijumf' Ivana Mirka Senjanovića odabran za studentsku panoramu.


Joanna Quinn - Demo

I dok se sprema profesionalni Animafest, baš je završila Revija amaterskog filma. Kao što je i najavljeno, 7.RAF prikazao je najviše filmova dosada, njih 315, od čega u glavnom programu više od 200. U sedam dana prikazivanja bilo je više od 5000 posjetitelja u kinu Grič /naslovna/, a jedan od organizatora RAF-a, Hrvoje Laurenta, izrazito je pohvalio taj prostor. Laurenta je ocjenio da je kino Grič 'do sada najljepši prostor u kojem se festival održavao' i nada se da će festival i dalje ostati u njemu, jer je 'velik interes publike oživio ovo slatko malo kino'.

Kino Grič je prošli petak bilo puno gledatelja na 7. RAF-u, a uskoro očekuje publiku i na 18. Animafestu
RAF je i ove godine organizirao 4 edukativne radionice s 20-tak sudionika, a radionicu montiranja sirovih materijala pratilo je stotinjak filmskih amatera. I ove godine je jedini festivalski žiri bila publika, čiji glasovi se još prebrojavaju, pa objavljivanje najbolje prihvaćenih filmova u 2008. tek slijedi. Ti filmovi će tijekom godine proputovati Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru, BiH, Sloveniju, Austriju i Poljsku gdje će biti prikazani na više od 40 samostalnih projekcija i filmskih festivala u sklopu programa RAF putuje.

A Queer Zagreb festival započinje rad na novom projektu, dokumentarnom filmu 'Replaying the Balkans-queer momenti na ex-jugoslavenskom filmu i videu'. Godine 2005. Queer Zagreb je u okviru svojih redovnih filmskih projekcija predstavio selekciju starijih, jugoslavenskih filmova (SFRQueer), koji su iz  današnje perspektive čitani kao queer. Razvoj queer i rodne teorije omogućio je njihovo drugačije iščitavanje, a novim dokumentarnim filmom pokušat  će se iščitati queer motive i valove liberalizacije u antologijskim filmovima ex-YU kinematografije, ali i u sferi videoumjetnosti toga razdoblja.


YU Queer - 'Dupe od mramora' Želimira Žilnika

Stoga su svi zainteresirane za rad na tom istraživačkom projektu pozvani da se jave na e-mail: zvonimir.dobrovic@gmail.com ili pr@queerzagreb.org. Posao je honorarni, a uključuje istraživački rad tijekom dva mjeseca. Od osobe se traži poznavanje filma, razumijevanje teme, komunikativnost, samostalnost, samoinicijativnost te puno entuzijazma. Prijave sa CV-jem možete slati do 15.04., nakon čega će biti organizirani razgovori s kandidatima. Sretno s istraživanjem Queer SFRJ, nadamo se da će ovaj dokumentarac uskoro biti snimljen, pa da ćemo ga moći predstaviti i na Filmskom.netu!

Komentari

Nema komentara.