5 animiranih traži Oscara - Animirani
Home      Vijesti      Animirani      5 animiranih traži Oscara

5 animiranih traži Oscara

Ovi kandidati za Oscara bježe od Hollywooda i diznijevske estetike – priču ne uzimaju iz stripova i igrica, nego iz ruskih klasika.

s.p. 15.02.2008 0 komentara

5 animiranih traži Oscara

U kojoj oskarovskoj kategoriji ima 5 nominiranih filmova, a nema nijednog holivudskog, pa ni američkog filma? Svi obično prate nominacije igranih filmova, zagledaju se i u kategoriju s animiranim dugometražnim, no zaboravljaju da postoje i – kratki animirani filmovi. Šteta, jer među 5 tih kandidata za Oscara ima jako zanimljivih filmova koji svojom kvalitetom odskaču od raznih komercijalnih crtića kojima nas zasipaju na TV-u.


'Madame Tutli-Putli', r: Chris Lavis i Maciek Szczerbowski, početak filma

Chris Lavis i Maciek Szczerbowski su veliki favoriti s kanadskim filmom 'Madame Tutli-Putli' /naslovna/, koji je pobrao nekoliko nagrada na Cannesu. Stop animacija i lutke s očima živih glumaca samo nadodavaju noirovsku atmosferu na priču o ženi koja se vozi zagonetnim noćnim vlakom i doživljava neobične stvari. Detalje o filmu možete saznati u našem prethodnom tekstu.


'My Love' ('Moja Ljubov'), r: Aleksandr Petrov, početak filma

Ruski filmaš Aleksandr Petrov (4 puta nominiran za Oscara, osvojio ga za 'Starca i more') inspirirao se pričom Turgenjeva, te je u svom filmu 'My Love' ('Moja Ljubov')oslikao 19-stoljetnu Rusiju kroz oči 16-godišnjeg dječaka zaljubljenog u stariju ženu. U dječačkim snovima ljubljena izgleda poput princeze iz bajke, ali strasna slavenska priča ima tragičan epilog. Pastelna animacija podsjeća na Renoira i Chagalla, a to je više nego pohvala za vizualni izgled.


'Peter and the Wolf', r: Suzie Templeton, početak filma

Među najhvaljenijim od ove petorke je i 'Peter and the Wolf' Suzie Templeton, rađen u britansko-poljskoj produkciji. Polusatni 'Peća i vuk' ekranizacija je poznate opere Sergeja Prokofjeva, i kažu da je efektno montiran i koreografiran film, sa raskošno prikazanim ljudskim i životinjskim likovima. Kompjuterska tehnologija pokazala se uspješnom u ovom spoju klasične priče i moderne animacije.


'Even Pigeons Go to Heaven' ('Même les pigeons vont au paradis'), r: Samuel Tourneux, cijeli film

U francuskom 'Even Pigeons Go to Heaven' ('Même les pigeons vont au paradis') Samuela Tourneuxa, pohlepni svećenik pokušava starcu prodati stroj koji će ga odvesti u raj, a kanadski 'I Met the Walrus' Josha Raskina trudi se biti vizualno inovativan. Film se temelji na kratkom audio-intervjuu Johna Lennona iz 1969., na koji su nadodane animirane ilustracije, tako da dobro oslikavaju Lennonovu umjetničku osobnost i subverzivni humor. Tko će od navedenih pobijediti – javljamo nakon oskarovske noći.


'I Met the Walrus', r:Josh Raskin, isječak

Komentari

Nema komentara.