Počasni Oscari Bacall i Cormanu - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Počasni Oscari Bacall i Cormanu

Počasni Oscari Bacall i Cormanu

Oscare za životno djelo dobili su legendarna Lauren Bacall, kralj B-filmova Roger Corman i slavni snimatelj Gordon Willis.

s.p. 16.11.2009 0 komentara

Počasni Oscari Bacall i Cormanu

Dobitnici ovogodišnjeg Oscara za životno djelo ove subote su postali glumica Lauren Bacall, redatelj i producent Roger Corman te snimatelj Gordon Willis. Američka filmska akademija odlučila se vratiti korijenima i uručiti počasne Oscare prije glavne ceremonije u ožujku, i to bez televizijskog spektakla. Mnogi su kritizirali tu odluku jer se činilo da su tako veterani izbačeni iz najgledanije ceremonije, no nakon ove dodjele svi se slažu da je sada bilo više vremena za odavanje prave počasti, bez žurbe i prekida zbog TV reklama.

U obiteljskoj atmosferi okupila su se najveća imena Hollywooda i nazdravljala dobitnicima. Kirk Douglas se u svom govoru prisjetio kako je bezuspješno pokušavao zavesti Lauren Bacall, a zatim je Anjelica Huston predstavila Bacall kao 'majku, prijateljicu, vodiča i učiteljicu'. Bacall je preuzela Oscara uz duhoviti komentar: 'Ne mogu vjerovati! Konačno muškarac!' Zatim se prisjetila svog glumačkog i životnog partnera Humphreya Bogarta i izjavila kako joj je 'on dao život i promijenio ga', a zahvalila se i ostalim filmašima koji su joj pomogli u karijeri.


Lauren Bacall - legendarna scena s Bogartom.

Osim legendarne glumice iz zlatnog doba Hollywooda, nagrađen je i 'kralj B-filmova' Roger Corman. Ron Howard izjavio je da je diplomirao na Cormanovom 'Sveučilištu profitabilnih filmova', a pregled Cormanove karijere (s isječcima iz filmova) pružio je Quentin Tarantino koji je slavljeniku prenio zahvalnost svih filmoljubaca planeta Zemlje. Na kraju je Jonathan Demme predao Oscara Cormanu koji je poručio filmskoj industriji da se nastavi kockati i koristiti prilike.

Oscara je dobio i ugledni direktor fotografije Gordon Willis ('Annie Hall', 'Kum'), a večer nagrada završila je dodjelom posebne nagrade nazvane po producentu Irvingu G. Thalbergu. Dobitnik je postao producent John Calley koji se nije mogao pojaviti zbog bolesti, ali se na pozornici pojavilo 7 prijašnjih dobitnika te nagrade, a onda je Tom Hanks uručio kipić Spielbergu koji ga je preuzeo u Calleyevo ime.

Komentari

Nema komentara.