Recesijski Motovun bogat filmovima - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Recesijski Motovun bogat filmovima

Recesijski Motovun bogat filmovima

Ovogodišnji Motovun ima nagrađene filmove iz Cannesa i Libertasa, prikazuje kultni 'Pusti me da uđem' i partizanske filmove!

s.p. 01.07.2009 0 komentara

Recesijski Motovun bogat filmovima

Danas je na presici najavljen program 11. Motovun film festivala, smotre na kojoj nikad ne manjka velikih filmova s najvećih festivala. U međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji je 20 dugometražnih filmova, među najočekivanijim filmovima je sigurno 'Bijela vrpca' Michaela Hanekea, osvajač Zlatne palme na ovogodišnjem Cannesu. Društvo mu pravi dobitnik nagrade žirija na tom festivalu, 'Akvarij' koji je priča o hirovitoj petnaestogodišnjakinji, a redateljica Andrea Arnold je za svoj atmosferični prvijenac 'Red Road' već dobila posebno priznanje motovunskog žirija.

Od pobjednika tu je i slavodobitnik Berlinalea, peruansko 'Mlijeko tuge' o postratnim traumama žene i djece. Priča o noćnom čuvaru 'Gigante' osvojila je nekoliko berlinskih nagrada (najbolji debitantski film , režija..), a 'Mala vojnikinja' je dobila Ekumensku nagradu za zanimljivu priču o prijateljstvu prostitutke i vojnikinje. Od berlinskih filmova na turneji u Motovunu tu je i 'Svi ostali', njemački film o ljubavnim i psihološkim vezama između dva mlada ljubavnika. S nagradom publike Berlinalea, ali i svježom nagradom žirija Libertasa, dolazi nam i hvaljena izraelska drama - 'Stablo limuna'.

'Bijela vrpca', r: Michael Haneke.

'Pisma predsjedniku' je zanimljiv dokumentarac o populističkom imidžu iranskog predsjednika Ahmadinedžada, a 'Pusti me da uđem' je kultni švedski teen horor kojeg nazivaju 'Sumrakom' za prave darkere. Iz susjedstva dolaze bosanski crnohumorni film 'Čuvari noći', srbijanski 'Čekaj me, ja sigurno neću doći' Miroslava Momčilovića (scenarist komedije 'Kad porastem, biću kengur'!), te satirična dokumentarna bajka 'Doviđenja, kako ste' u kojoj glavnu ulogu ima Nebojša Glogovac.

Najavljeno je da će se od 27. do 31. srpnja prikazati ukupno 65 filmova, među njima i 5 filmova iz retrospektive Novi finski film, te filmovi dobitnika nagrade za životno djelo, Nedjeljka Dragića. Direktor Festivala Igor Mirković izjavio je kako se u vrijeme recesije izvlače stare stvari s tavana, pa tako i Motovun nudi dva programa starih filmova. Svakog jutra dan u Motovunu započinje prigodnim filmovima o pohlepi i siromaštvu ('Pohlepa' Ericha von Stroheima i sl.), a program završava kasnonoćnim projekcijama partizanskih akcijskih filmova kao što su 'Most' i 'Kapetan Leši'.

'Pusti me da uđem', r: T. Alfredson.

Za one koji ne mogu doći, opet je najavljen program 'Motovun u Zagrebu' koji se od 1. do 6. kolovoza održava u Movieplexu. Last but not least, ponavljamo kako je ove godine deseta godišnjica programa Motovun Online i tim povodom organizira se cjelovečernji predfestivalski program: revija svih dosadašnjih pobjednika koja će se održati u četvrtak, 02. srpnja u 21 sat u zagrebačkom kinu Europa.

S tim je povezana i humanitarna akcija Majica dobrote, skupljanje starih majica koje će se koristiti kao službena odjeća festivalskog osoblja. Majice se preuzimaju po kućama i na blagajni kina Europa uoči najavljene revije, jer majica koja se daruje vrijedi i kao ulaznica za Motovun Online reviju. Toliko zasad, uskoro očekujte opširnije najave, a sve dodatne informacije možete potražiti na službenoj stranici Motovuna ovdje.

Komentari

Nema komentara.