Manje od 50 dana do Motovuna - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Manje od 50 dana do Motovuna

Manje od 50 dana do Motovuna

Ovogodišnja zemlja partner Motovuna je Finska iz koje dolazi prigodna retrospektiva, a nagradu za pola stoljeća uspješnog rada dobiva Nedjeljko Dragić.

s.p. 09.06.2009 0 komentara

Manje od 50 dana do Motovuna

Nakon uspješno završenog prvog desetljeća, Motovun film festival se održava po jedanaesti put, i to od 27. do 31. srpnja u srcu Istre. Kako je prvi film ikad prikazan u programu MFF-a stigao iz Finske ('Juha' Akija Kaurismakija), sprema se program u kojem se predstavlja ta zemlja partner i novi finski film.

Bit će prikazano pet najuspješnijih finskih dugometražnih igranih filmova snimljenih u posljednjih 5 godina. Finska je posebice poznata po svojim dokumentarnim filmovima, a one najzanimljivije će za motovunsku publiku izabrati Arto Halonen, vjerojatno najcjenjeniji aktualni finski dokumentarist. Osim filmskog programa, zemlja partner predstavit će se koncertnim atrakcijama (Ismo Kullervo Alanko), gostovanjima istaknutih filmskih autora te nizom malih iznenađenja. 

Finski 'Muški posao' ('Miehen työ'), r: Aleksi Salmenperä. 

Nagrada '50 godina', koja se svake godine dodjeljuje velikanima hrvatskog filma koji se filmom bave preko pola stoljeća, ove godine pripast će glasovitom karikaturistu i autoru svjetski poznatih animiranih filmova, Nedjeljku Dragiću. Doajen Zagrebačke škole crtanog filma i autor poznatog Zagija sa Univerzijade iz 1987., od 1960. radio je kao crtač u Zagreb filmu gdje je proveo punih trideset godina, sve do odlaska u München početkom 90-ih, gdje i danas živi.

Prvi crtani film 'Elegija' napravio je 1965., a zatim slijede 'Idu dani', 'Možda Diogen', 'Tup – tup' koji mu je 1973. godine priskrbio i nominaciju za Oscara. Spomenimo i da je njegov film 'Dnevnik' iz 1974. uvršten među deset najboljih filmova svih vremena u animiranom svijetu.


Špica Animafesta 1974., r: Nedjeljko Dragić.

Ove godine obilježava se i mali jubilej - deseta godina selekcije kratkih filmova Motovun Online, pa će biti održana revija svih pobjednika u ovoj selekciji. Svi će biti prikazani 2. srpnja u zagrebačkom kinu Europa, a tom prilikom predstavit će se i program festivala. Kako program Motovun Online ide dalje, nova porcija kratkih filmova bit će dostupna na festivalskoj web stranici od 15. srpnja.

Motovun Film Festival inače još prima prijave za filmove u glavnom programu (dugometražni igrani i dokumentarni) i Motovun online (kratki igrani u trajanju do 15 minuta). Također, do 19. lipnja otvoren je i natječaj za volontere kojima Motovun osigurava smještaj, hranu i sitnice koje u Motovunu život čine lakšim i veselijim. Rezultati će biti objavljeni 25. lipnja, a prijavnicu pronađite na službenim stranicama.

Komentari

Nema komentara.