Splitsko-mediteransko stanje uma - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Splitsko-mediteransko stanje uma

Splitsko-mediteransko stanje uma

Festival mediteranskog filma u Splitu kompletirao je ovogodišnji filmski program, a i popratna događanja su podjednako zanimljiva.

z.m. 18.05.2009 0 komentara

Splitsko-mediteransko stanje uma

U pet festivalskih dana, od 25. do 30. svibnja, Split će ugostiti više od 40 filmova mediteranske tematike. U glavnom programu ih je 14 dugometražnih među kojima se posebno ističe prvi hrvatski film u konkurenciji – dokumentarni film 'Solo' koji prati Šimu Stipaničeva, prvog Hrvata koji je odjedrio najekstremniju jedriličarsku regatu na svijetu, bez komunikacije s kopnom za manje od 30 dana.

Od ostalih dugometražnih naslova izdvajaju se nagrađivana izraelska 'Shiva'; 'Božićna priča' koja je lani konkurirala za Zlatnu palmu u Cannesu te 'Camino', dobitnik 6 Goya i pobjednik lanjskog San Sebastian festivala. Tu su i 'Agnesine plaže', autobiografski esej jedne od najvećih heroina francuske kinematografije Agnes Varde; 'Blagdanski ručak' - proglašen najboljim talijanskim filmom 2008.; crno bijeli film 'Beket' /naslovna/ te 'Sunce moje malo' tursko-grčke koprodukcije.

Kratkometražnih filmova u konkurenciji je pet: španjolski 'Pet dana u rujnu', turski 'Čovjek od jedne note', izraelska komedija 'Obilazak', španjolski 'Ne brini se' i talijanski 'Pričam'.

'Agnesine plaže'

U popratnom programu ovogodišnja novost je dječji program 'Mali MeDITEran', koji nastaje u suradnji sa splitskim osnovnim i srednjim školama. Prikazat će se dječji filmovi s prostora Mediterana. Retrospektivu na temu 'Splitsko stanje uma' već smo najavili, a tu je i retrospektiva Kino kluba Split te 100 minuta filma i videa UMAS-a.

U suradnji s Radijem 101 izvan konkurencije prikazuje se 'Dan nezavisnosti', dokumentarni film Vinka Brešana koji govori o demonstracijama za obranu tog zagrebačkog radija, kao i izložba 'Svi naši tulumi' koja će biti otvorena zadnji dan festivala. Također, u sklopu popratnog programa bit će postavljena izložba najboljih fotografija pristiglih na natječaj 'Splitsko stanje uma'.

Cijene ulaznica za sve projekcije u kinoteci Zlatna vrata biti će 15 kuna, a za večernje projekcije u Ljetnom kinu Bačvice 20 kuna. Program retrospektive 'Splitsko stanje uma' biti će besplatan. Večernje zabave će se i ove godine održavati u klubu Akvarij na Bačvicama, s početkom u 23 sata, a ulaz na sve je također besplatan.

Komentari

Nema komentara.