Grad tone, filmaši se vesele - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Grad tone, filmaši se vesele

Grad tone, filmaši se vesele

Venecijanska Mostra započinje danas svečanom premijerom novog fima braće Coen uz Georgea Clooneya i Brada Pitta na crvenom tepihu.

z.m. 27.08.2008 0 komentara

Grad tone, filmaši se vesele

Danas će zarikati venecijanski lav – počinje venecijanska Mostra, prešetavanje najvećih filmskih zvijezda po Lidu i nesnosne gužve u gradu kanala (i kanalizacije). Gužve bi mogle biti tim veće što su venecijanski taksisti najavili štrajk i obustavu plovidbe tijekom festivala, no ni to neće spriječiti obožavatelje i novinare da se naguravaju oko Clooneya, Pitta, Charlize, Ume, Gwyneth

Ove godine u konkurenciji za Zlatnog lava nalazi se 21 film, od kojih pet dolazi iz SAD-a, ali niti jedan ne pripada nekom velikom holivudskom studiju. 'Manjak' američkih filmova (lani ih je bilo 11) direktor festivala Marco Mueller pravda štrajkom scenarista zbog kojega neki naslovi kasne s produkcijom, ali tvrdi kako je 'američka kinematografija vrlo u središtu programa.' Direktor se osvrnuo i na konkurentski Toronto film festival (4.-13. rujna) rekavši kako je Venecija ipak ugrabila sve premijerne naslove kojima se Toronto nadao.

Među njima je zasigurno novi uradak braće Coen 'Burn after reading', koji dolazi nakon s četiri Oscara ovjenčane 'Nema zemlje za starce' i prikazuje se van konkurencije. A u konkurenciji je oscarovac Jonathan Demme sa 'Rachel Getting Married', pričom o bivšoj manekenki (Anne Hathaway) koja stiže na sestrino vjenčanje ravno s rehabilitacije. Darren Aronofsky natječe se s 'The Wrestler' dramom o profesionalnom hrvaču u mirovini (Mickey Rourke) koji se želi vratiti u ring na svoj posljednji meč. Kathryn Bigelow snimila je dramatični 'The Hurt Locker' o pirotehničarima koji u Iraku deaktiviraju bombe, a u glavnoj ulozi je Ralph Fiennes.

 'The Hurt Locker', r: Kathryn Bigelow

Svoj redateljski prvijenac prikazat će Guillermo Arriaga, scenarist '21 grama' i 'Babela'. 'Burning Plain' je njegova drama koja istražuje tajnu povezanost nekoliko likova u različitim mjestima i vremenima, a baš kao i 'Babel' vrti se oko obiteljskih odnosa. Posljednji američki konkurent je film Amira Naderija 'Vegas: Based on a True Story', priča o kompulzivnom kockaru čija ovisnost razara njegovu obitelj. 

Tu su i tri talijanska filma – 'Il Papà di Giovanna' o ocu čije je maloljetna kćer ubila svoju prijateljicu, 'Il seme Sella Discordia' o Napoletancu koji istovremeno saznaje da je neplodan i da mu je žena trudna te 'Un Giorno Perfetto', kompleksnu priču od danu koji prethodi tragičnom događaju.  Tri filma imaju i Francuzi – ljubavno/ljubomornu priču 'L’Autre', 'Inju, la bête dans l’ombre' o romanopiscu koji se u Japanu zaljubi u gejšu i ratni 'Nuit de chien'.

Azijske boje brane sve sami uglednici - Takeshi Kitano predstavlja 'Achilles and the Tortoise' životnu priču o nesretnom slikaru i njegovoj bolesnoj ženi. Hayao Miyazaki predstaviti će Europi svoj 'Ponyo on the Cliff by the Sea' koji je u japanskim kinima već zaradio oko 100 milijuna dolara, a prikazat će se i Oshiijev 'The Sky Crawlers' koji smo također već najavili. Iz Hong Konga stiže Yu Lik-wai sa gangsterskom dramom 'Plastic City' čija se radnja odvija u podzemlju São Paula.


Trailer za 'The Sky Crawlers'

Iz ostatka svijeta stižu turski 'Sut', drugi dio trilogije Semiha Kaplanoglua o mladom pjesniku Yusufu (lani je u Cannesu prikazan prvi dio, 'Yumurta'). Iz Čilea stižu 'Birdwatchers', film o srazu kultura koji prati amazonsko pleme čije običaje i živote uništavaju doseljenici. Njemački 'Jerichow' priča je o tri lika čiji je susret sudbonosan, ruski 'Bumažnyj soldat' govori o mladom medicnaru koji radi u kozmonautskom programu, alžirska 'Gabbla' priča je o kartografu u zabačenom pograničnom selu, a etiopijska 'Teza' o intelektualcu koji se vraća u domovinu za vrijeme Mengistuovog režima.

Izvan konkurencije prikazat će se dokumentarac o talijanskom kreatoru Valentinu 'Valentino: The Last Emperor', a svoj redateljski prvijenac predstavit će i Natalie Portman. O nagradama odlužuje žiri kojim predsjedava Wim Wenders.

Komentari

Nema komentara.