I Lennon dobio na lutriji - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      I Lennon dobio na lutriji

I Lennon dobio na lutriji

Britanska lutrija podijelila puno novaca, ali ne za srećke nego za sretne filmaše koji će ekranizirati život Johna Lennona i filozofiju Slavoja Žižeka.

s.p. 21.07.2008 0 komentara

I Lennon dobio na lutriji

Britanska lutrija sufinancirat će zanimljive projekte: biografiju Johna Lennona, filozofiju Slavoja Žižeka i nove filmove Michaela Winterbottoma i Johna Mayburyja. Nacionalno Vijeće za film raspodjelilo je iz svog razvojnog fonda 322.000 funti koje se iz prihoda Lutrije dodjeljuje filmskim projektima, a novac je otišao uglavnom uglednim filmašima.

Među njima je i dobitnik BAFTA-e za scenarij 'Kontrole', Matt Greenhalgh, kojem će sufinancirati još jedan film o velikom britanskom rockeru. Njegov budući film zove se 'Nowhere Boy', i to je priča o odrastanju Johna Lennona u čijem djetinjstvu su veliku ulogu imale žene. Priča filma temelji se na Lennonovoj biografiji koju je napisala njegova sestra Julia, koja objašnjava kako je Johna odgajala tetka, a majka Julia ga je prva upoznala sa svijetom rock'n'rolla. Majka i tetka su bile u stalnom sukobu, a obiteljska tragedija koja će se dogoditi usmjerila je Lennonov put na staze rockerske karijere.


Isječak iz 'Kontrole', glazbene biografije Iana Curtisa snimljene prema scenariju Matta Greenhalgha.

Hrvate bi više od Lennona mogao zanimati novi film o kultnom Slavoju Žižeku. Sophie Fiennes je već snimila dokumentac o Žižekovim idejama, hvaljeni 'The Pervert’s Guide to Cinema', a sada sprema 'nastavak' tog dokumentarca, 'The Pervert’s Guide to Ideology'. 'Pervertitov vodič kroz ideologiju' je očito ekranizacija istoimene Žižekove knjige o ideološkim temeljima suvremene kulture, a kao u prethodnom filmu, možemo očekivati bezbroj filmskih isječaka i  Žižekova predavanja na egzotičnim lokacijama.
 
Među filmašima s potporom je i marljivi Michael Winterbottom, koji nakon 'Velikog srca' i 'Puta u Guantanamo' opet ima angažirani projekt koji vodi daleko na Istok. Njegov sljedeći film zvat će se 'Promised Land' i bit će smješten u Palestinu pred kraj Drugog svjetskog rata, baš prije stvaranja izraelske države.

Redatelj John Maybury dobit će financijsku 'injekciju' za još jedan biografski film, 'The Lives of Lee Miller' koji će pratiti život i djelo američke fotografkinje Elizabeth Lee Miller. Maybury je inače poznat po filmu 'Jacket' s Keirom Knightley, a s njom je nedavno snimio i 'The Edge of Love' u kojem Keira i pjeva. Moglo bi se dogoditi da opet Keira igra naslovnu ulogu, pa bi nakon mikrofona Keira mogla u ruci isprobati i kameru...

Komentari

Nema komentara.