Keira Knightley

26.03.1985 Teddington, Velika Britanija Keira Christina Knightley

Ljepotica mladenačkog, čak i dječačkog izgleda danju glumi u kostimiranim dramama, a preko noći postaje.. akcijska heroina!

Keira_Knightley

Keira Knightley rođena je, kao i mnoge druge glumačke zvijezde, u pravoj glumačkoj obitelji. Njen otac Will Knightley je glumac, kao što je to bila i njezina majka, Sharman MacDonald, dok se nije počela baviti dramaturgijom. Keira se od malena bavila glumom, ali su joj roditelji dopuštali taj hobi samo ukoliko ne remeti njene školske obaveze te je djevojčica, inače dislektičarka, morala učiti i za vrijeme praznika.

Prvi film snima s devet godina ('A Village Affair', 1994) no najveća produkcija u kojoj je na početku glumila je svakako 'Fantomska prijetnja' ('Star Wars: Episode I - The Phantom Menace' 1999.), gdje ima malu uloge kraljičine dvojnice. Zapažena je i u trileru 'Sklonište straha' (2001) ali je glavni proboj ostvarila kao nogometašica u filmu 'Baš kao Beckham' (2002). Slijedila  je uloga u britanskom romantičnom hitu 'Zapravo ljubav' (2003.) a dokazala se i u ozbiljnoj dramskoj ulozi u modernoj ekranizaciji 'Dr. Živaga' (2002)

U raznim časopisima  proglašavana je za najglamurozniju pa i za najpoželjniju glumicu, a kuriozitet je da ju je i udruga slijepih proglasila za vlasnicu jednog od najseksipilnijih glasova. No tabloidi se često bave i njenim neformalnim odijevanjem i malim poprsjem. Čini se da  taj 'dječački' izgled ima utjecaja na njene uloge: osim uloga mladih i samostalnih djevojaka, sve se više specijalizira za akcijske filmove. I dok je u prvom filmu u kojem je radila za producenta Jerryja Bruckheimera ('Pirati s Kariba') samo statirala u akcijskim scenama, u kasnijim njegovim projektima sve više postaje glavna heroina.U 'Kralju Arthuru' (2004) kao Guinevere predvodi pleme boraca i rukuje lukom i strijelom, a u akcijskom trileru 'Domino' glumi glavnu ulogu ženskog lovca na ucjenjene glave.

Ipak, želi se dokazati i u ozbiljnijim projektima te sve češće mora nagovarati režisere da ju prihvate u zahtjevnijim ulogama. Tako je nagovorila Johna Mayburyja da joj da ulogu depresivne alkoholičarke (a uz to još i Amerikanke) u nezavisnom trileru 'Pomračenje' (2005.). Redatelj Joe Wright smatrao ju je preglamuroznom za ulogu Elizabeth Bennet u novoj adaptaciji 'Ponosa i predrasuda' (2005), ali se ipak predomislio kada ju je vidio uživo. Nisu je zaobišle ni nagrade pa je tako dobila nagradu londonskih filmskih kritičara za najboljeg debitanta 2003. godine, BAFTAu za najbolji novi talent 2004. godine, nagradu za najbolju glumicu na Međunarodnom festivalu u Bordeauxu za ulogu u filmu 'Baš kao Beckham'.