Filozofiranje na filmu - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Filozofiranje na filmu

Filozofiranje na filmu

Astra Taylor voli spajati filozofiju i film, a kada joj treba filozof da napravi show - uvijek pozove Slavoja Žižeka!

s.p. 25.02.2009 0 komentara

Filozofiranje na filmu

Za one koji kažu da se filozofija ne može filmovati, evo filma koji će ih pokušati uvjeriti u suprotno. 'Examined Life' Astre Taylor je dokumentarac koji svakom od 8 odabranih uglednih filozofa daje 10 minuta da argumentiraju svoje filozofske teorije na lokacijama koje dobro služe kao ilustracije njihovih ideja. Naslov filma je posveta Platonu i njegovom načelu da 'neistražen život nije vrijedan življenja', pa se autorica odlučila istraživati svijet uz asistiranje najboljih intelektualaca. No, za razliku od klasičnih emisija o filozofiji u kojima vidimo lica koja govore ispred statičnih kamera, redateljica se šali da ona voli 'šetajuća lica'.

Počasno mjesto ima popularni šoumen i filozof Slavoj Žižek koji je bio tema Tayloričinog prvog dokumentarca ('Žižek!'), pa je lako dospio i u ovaj drugi. On svoju kritiku idealiziranja prirode od strane ekologijskog pokreta iznosi govoreći - sa smetlišta u Londonu. Ostali protagonisti filma su Peter Singer, Cornel West, Martha Nussbaum, Avital Ronnell, Michael Hardt, Sunaura Taylor te Kwame Anthony Appiah koji o globalizaciji i kozmopolitskoj etici priča - na aerodromu.


'Examined Life', r: Astra Taylor, trailer.

Iako bi se nekom moglo činiti da film nalikuje ponoćnim druženjima pijanih ili napušenih studenata koji se nabacuju idejama, uglavnom je hvaljen. Ima dosta dijelova u kojima filozofi svoje teorije povezuju s osobnim iskustvom, a redateljicu Taylor zovu i 'Errolom Morrisom za intelektualce' jer uspješno problematizira različite aspekte političke etike.

Jedine zamjerke filmu su da nama puno vremena za argumentaciju ideja, a ne nudi se ni prilika filozofima da polemiziraju jedni s drugima, što bi trebao biti smisao filozofskog istraživanja. U svakom slučaju, lijepo je vidjeti filozofiju približenu ljudima, a i filozofe u pozi običnih smrtnika. Tako redateljica isprva prati Judith Butler i Sunauru Taylor dok filozofiraju, a onda svi zajedno završavaju - na isprobavanju i šopingu odjeće!

Komentari

Nema komentara.