Pervertitov filmski vodič by Slavoj Žižek - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Pervertitov filmski vodič by Slavoj Žižek

Pervertitov filmski vodič by Slavoj Žižek

'Je li film tek frojdovska omaška?,' pita dežurni svjetski psihoanalitičar i usput otkriva fenomen Treće Morpheusove tablete, a sve u dokumentarcu tete Fiennes.

p.h. 18.09.2006 0 komentara

Pervertitov filmski vodič by Slavoj Žižek

Nakon Melbournea, Sydneya i TV premijere na britanskoj postaji Channel4, novi, drugi po redu dokumentarac sa Slavojem Žižekom u naslovnoj ulozi predstavljen je i na minulom Toronto Film Festivalu. 150minutni dokumentarac 'The Pervert's Guide To Cinema' je nastao u produkciji Lone Stara i Channel4. Režirala ga je britanska redateljica Sophie Fiennes, sestra 'Engleskog pacijenta' Ralpha, dugogodišnja suradnica majstora kratke forme Petera Greenawaya, ali i autorica dokumentarca 'Lars From 1-10' (1998) u kojem Von Trier objašnjava počela Dogme 95.

Junak i narator najnovijeg Fiennesičinog dokumentarca, slovenski filozof, sociolog i psihoanalitičar, zlo čedo svjetske filozofije s iznimnim talentom za samopromociju, navlači masku pervertita i vodi gledatelje u filmsko-psihoanalitičku turu kopajući po nekima od najslavnijih filmova svih vremena.

I dok u svojim tekstovima koristi primjere iz pop kulture i svakodnevice ne bi li ilustrirao neke od najzamršenijih problema psihoanalize, u 'Pervertitovom vodiču' okreće ploču i duhovito, kao i uvijek, uranja u skriveni jezik filma, otkrivajući što filmske priče govore (i čine) ljudima koji ih troše i pokazujući kako fantazija na ekranu, dok je mi nevini gledamo, regulira logiku i objekte naše želje (tj, određuje ne samo što, već i kako nešto želimo).

Tura je u ovom slučaju i doslovna, jer se slavni 'Pervertit' doista otpućuje na lokacije na kojima su snimani pojedini filmovi i fizički boravi na precizno konstruiranim replikama slavnih filmskih setova, pa se čini kao da Žižek, npr. dok upravlja čamcem, a nad glavom mu kruže jata ptica progovara iz samog Hitchcockovog filma, kaže jedna od recenzija.

Na tapeti su ponajviše Hitchcock, Lynch i Tarkovski, ali i braća Marx, 'Matrix', 'Ratovi zvijezda' i mnogi drugi. Primjerice, tri kata sablasnog pansiona Normana Batesa u Hitchcockovu 'Psychu' uspoređuje s frojdovskim konceptom ida, ega i superega, scenu u kojoj Kyle McLachlan u 'Plavom baršunu' iz ormara promatra perverznu i nasilnu igru Isabelle Rossellini i Dennisa Hoppera uspoređuje s momentom u kojem dijete promatra seksualni čin svojih roditelja, Morpheusu iz 'Matrixa' otkriva pravo značenje iza crvenih i plavih tableta...

Ako želite otkriti što je Žižek mislio kad se hrabro za potrebe dokumentarca nazvao pervertitom, zašto je izgubio kontrolu nad čamcem pričajući o 'Pticama', te što bi uvođenje 'Treće pilule' učinilo za 'Matrix', kliknite ovdje, jer su nečije vrijedne ruke transkribirale dobar dio dokumentarca.

Film je na programu predstojećeg, 36. IFFRa (24.01-04.02), a možda, ako to jako, jako zaželimo i na nekoj domaćoj fešti od filma.

Komentari

Nema komentara.