Premijera za Žižeka! - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Premijera za Žižeka!

Premijera za Žižeka!

Dokumentarac o slovenskom filozofu Slavoju Žižeku premijerno je prikazan na upravo završenom Toronto Film Festivalu.

filmski.net 20.09.2005 0 komentara

Premijera za Žižeka!

Slavoj Žižek, svjetski poznati ljubljanski sveučilišni profesor, pokazao se idealnim središnjim likom za prvi dokumentarac dvadesetpetogodišnje američke sociologinje i redateljice Astre Taylor. Film 'Žižek!' premijerno je prikazan na ovogodišnjem Toronto Film Festivalu i izazvao pozornost sjevernoameričke filozofske elite.

Premda u Hrvatskoj, kako piše Tonči Valentić u jednom broju Vijenca, dosad nitko nije napisao ni jednu ozbiljniju studiju niti pokušao ući u filozofski dijalog sa Žižekovim opusom, ovaj je kontroverzni mislilac prava međunarodna zvijezda. Zahvaljujući svojim originalnim radovima na graničnom području filozofije i psihoanalize, Žižek je danas gostujući profesor na brojnim renomiranim svjetskim sveučilištima. Američki studenti silom pokušavaju ući na njegova predavanja u prenatrpanim dvoranama, pa često i policija mora praviti reda gdje god pedesetšestogodišnji Žižek govori. Njegove knjige, koje se bave raznovrsnom tematikom, kao što su Hitchcock, Lenjin, opera i terorizam, prevode se na više od dvadeset jezika.

'Žižek!' prati filozofa na njegovim svjetskim putešestijama, od njujorških predavaona, preko ulica Buenos Airesa, pa sve do rodne mu Slovenije. Cijelim tim putem, profesor Slavoj iznosi svoje ideološke stavove, koji su svojevrsna mješavina psihoanalize Jacquesa Lacana, marksizma i kritike pop kulture. Malo koja tematika izmiče njegovoj spremnosti na teoretiziranje. Profesor je tako spreman protumačiti razlike između njemačke filozofije, engleske političke ekonomije i francuske revolucije, na osnovi dizajna javnih zahoda svake od spomenutih nacija.  U filmu ipak posebno govori o vjeri, revoluciji i ljubavi, koju drži za 'kozmički dizbalans'.

Ne izostaje ni samokritika, ni analiza privatnog života, a Žižek iznosi i konfliktan stav o svojoj sve većoj popularnosti. Izuzetno zanimljive su i scene koje se bave Žižekovom predsjedničkom kandidaturom u Sloveniji, neposredno nakon raspada Jugoslavije.

Redateljica Taylor u film ubacuje i maštovitu animaciju, primjerice kada Žižekovu usporedbu Marxa i Lacana tumači bocama Coca-Cole. Razigrana struktura filma kombinira se necenzuriranim intervjuima, pa je 'Žižek', kako tvrdi festivalski katalog '...i nezaboravan sat filozofije i izuzetan portret vrhunskog intelektualca..'.

Više informacija o 'Žižeku!' potražite na web siteu na kojem možete pogledati i isječak iz filma, ali i proučiti profesorovu bio i bibliografiju ili pak na službenim stranicama filma.

Komentari

Nema komentara.