Interaktivni 10. Motovun - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Interaktivni 10. Motovun

Interaktivni 10. Motovun

U Motovunu se od jutra do jutra prikazuje čak sto filmova, a neke od njih publika će moći omirisati ili im glasanjem odabrati svršetak.

s.p. 03.07.2008 0 komentara

Interaktivni 10. Motovun

Motovunski propeler ovog se ljeta okreće punom parom. Direktor festivala Igor Mirković najavio da će motovunska kina 'raditi bez prekida od 10 ujutro pa do svitanja idućeg dana.' Tako će se prikazati preko 100 filmova, sa zaista bogatim izborom. Brzo nakon Cannesa hrvatskoj publici se predstavljaju 'Tri majmuna' za koji je Nuri Bilge Ceylan dobio nagradu za režiju. Veliko iznenađenje u američkim i svjetskim kinima bio je nezavisni rock mjuzikl 'Jednom' ('Once'), uz kojeg će moći zaplesati i motovunska publika, a oni skloniji artističkim eksperimentima dobivaju novi film Guya Maddina, 'Moj Winnipeg'. Strpljenje filmofila iskušavat će filipinski umjetnik Lav Diaz, čija 'Smrt u zemlji Enkantosa' traje oko 7 sati, pa projekcija počinje u 1.30 poslije ponoći, a završava oko pola 11 sljedećeg jutra.

Nakon što ostarite uz taj film, možete pogledati dirljivi dokumentarac o raspjevanim starcima, 'Mladi u srcu' ('Young @ Heart'). Dirljiv i duhovit je i 'Slijepe ljubavi', dokumentarac iz Cannesa o ljubavima slijepih ljudi. Britanski 'pjesnik radničke klase' Ken Loach predstavlja 'U slobodnom svijetu', a iz Rusije nam dolazi 'Sirena', priča o šutljivoj i šašavoj sireni koju su nazvali 'ruskom Amelie'. Još nam zanimljivo zvuči i 'Movie' Ive Trajkova, road movie o režiseru koji bježi sa snimanja, ispovjeda svoj život i dijeli savjete filmašima u publici.


'Moj Winnipeg', r: Guy Maddin, trailer

Imamo i jedan domaći film, Ogrestin 'Iza stakla' koji je ljubavna priča s finim castingom: Leon Lučev, Jadranka Ðokić i Daria Lorenci. Našeg Radu Šerbedžiju moći ćemo vidjeti u kanadskim 'Uspomenama jednog bjegunca' ('Fugitive Pieces'), za koji je Rade i nagrađen na prošlogodišnjem Rimskom festivalu. Iz susjedstva dolazi zanimljivi film Gorana Markovića, 'Turneja' o glumačkoj družini koja u jeku najžešćeg rata kreće na turneju po Krajini. U filmu o glumcima nastupaju veliki glumci iz cijele bivše Jugoslavije: Dragan Nikolić, Mira Furlan, Slavko Štimac, Bogdan Diklić, Sergej Trifunović, Voja Brajović, Emir Hadžihafizbegović.

Uz program povodom 100 godina ruskog filma, Motovun slavi i 50 godina glumačkog staža Mie Oremović. Legendarne teta Mina iz 'Tko pjeva zlo ne misli' je u biti debitirala 1952., ulogom u Mimičinoj 'U oluji', ali se ove godine navršava točno 50 godina od njene prve Zlatne Arene za ulogu u Tanhoferovom 'H-8' koji će biti prikazan na Motovunu.


'U slobodnom svijetu', r: Ken Loach, trailer

Publika neće samo gledati filmove u Motovunu, već će interaktivno sudjelovati i u njihovom projiciranju. Već smo pisali o češkom Kinoautomatu, prvom sustavu interaktivnog filma na svijetu. Komični film 'Čovjek u svome domu' Radúza Inere prekida se devet puta na najuzbudljivijim mjestima, a publika preko daljinskog upravljača odlučuje kako će se film razvijati. Slično funkcioniraju i filmovi 'Prebacivanje' Morten Schjodta, te 'Posljednji fragment', u kojem gledatelj također postaje glavni kreator radnje, a projekcije će voditi sami autori filmova. Nešto drukčiji doživljaj nudi 'Poliester' iz 1981., uz koji će gledatelji dobiti karticu od 10 različitih mirisa za 10 filmskih situacija.

Deveti put može se pratiti i program kratkih filmova do 15 minuta, koji se od danas mogu pratiti onlajn, na stranici ovdje. Onlajn se primaju i dokazi 'prvoboračkog statusa', kojeg će dobiti najvjerniji posjetitelji ovog festivala. A glavnu nagradu Motovuna, Propeler Motovuna dodjeljivat će žiri u kojem će biti redatelj i dvostruki motovunski pobjednik Pawel Pawlikovski, slovenska glumica Milena Zupančić te filmolog Pavle Levi. Nagradu 'Od A do A' za najbolji film u regiji dodjeljivat će bratsko-sestrinski žiri u kojem će biti braća Nenad i Žarko Puhovski, te makedonske filmaške sestre Teona i Labina Mitevska. A oni koji neće moći navratiti u Motovun, imaju bogati program i u Zagrebu. Nakon Tjedna ruskog filma koji počinje ove subote, u ZKM-u se od 30.07. do 05.08. održava i program Motovun u Zagrebu s reprizama najboljeg od najboljeg.

Komentari

Nema komentara.