Motovunsko-ruski rođendan - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Motovunsko-ruski rođendan

Motovunsko-ruski rođendan

Filmsko slavlje održat će se u Motovunu i u Zagrebu. U srcu Istre prikazivat će se ruski klasici, a u srcu Metropole suvremeni ruski hitovi.

s.p. 19.06.2008 0 komentara

Motovunsko-ruski rođendan

Ove godine filmofili imaju dvostruki razlog za slavlje: deseta obljetnica Motovunskog filmskog festivala i stogodišnjica prvog ruskog filma. Obilježavanje dvostrukog rođendana počinje u Zagrebu Tjednom ruskog filma u Zagrebačkom kazalištu mladih. Od 5. do 11. srpnja u ZeKaeM-u će se prikazati deset najuspješnijih festivalskih filmova postkomunističke Rusije (1990.-2007.). U programu će biti isključivo filmovi koji nisu imali kino distribuciju u Hrvatskoj, među ostalima i filmovi Alekseja Balabanova ('Brat' i 'Brat 2'), Sergeja Bodrova ml. ('Sestre'), Aleksandra Rogožkina ('Kukavica') i Andreja Proškina ('Igre noćnih leptira').

I dok će se u ZKM-u vrtiti suvremeni ruski filmovi, predvorje kazališta okupirat će filmski plakati ruske avangarde - 40 kino plakata iz perioda 1918.-1940. Posebna poslastica izložbe bit će 80 originalnih crteža Sergeja Ejzenštejna, nastalih između 1917. i 1948. u sklopu pripreme za klasike kao što su 'Oklopnjača Potemkin' i 'Oktobar'. Ruski povjesničar Maksim Pavlov popratit će izložbu svojim komentarima, a filmska kritičarka i koselektorica Irina Pavlova predstavljat će filmove.


'Pobunjenici s donje Volge - Stjenjka Razin', r: Vladimir F. Romaškov, prvi ruski film

Nakon zagrebačke uvertire, prava proslava sprema se na matičnoj lokaciji u Motovunu. Tamo će se od 28.07. do 01.08. projicirati Kratka povijest ruskog filma, koja započinje prvim ruskim filmom – to je 'Pobunjenici s donje Volge - Stjenjka Razin' Vladimira F. Romaškova iz 1908. U programu se nalaze i antologijski naslovi slabije poznatih domaćoj publici, kao što su 'Štrajk' Sergeja Ejzenštajna, 'Ivanovo djetinjstvo' Andreja Tarkovskog, 'Ispijeni suncem' Nikite Mihalkova, te pet kratkih filmova Dzige Vertova iz dokumentarnog serijala Kino-pravda.

Motovun će za ovako bogati program otvoriti još jedno dnevno kino, a u Zagrebu će se puštati ukupno 14 dana programa. Naime, uz Tjedan ruskog filma sprema se i uobičajeni program Motovun u Zagrebu (30.07.-05.08.), ove godine s više projekcija nego ikada. Umjetnički direktor Motovun Film Festivala, Rajko Grlić, je na prigodnoj presici zaključio kako je 'ruski film bio na vrhu umjetničke avangarde svog vremena', ali su u komunizmu izgubljene te slobode. Ipak, kasnih sedamdesetih i osamdesetih ta kinematografija se počela razvijati i oslobađati, pa će i hrvatskoj publici biti zanimljivo vidjeti suvremene filmove koji se bave dekonstrukcijom mitova i izgradnjom novog, postsovjetskog identiteta.

Daljnje vijesti o Motovunskom festivalu očekujte na web stranicama Motovuna ovdje, a tamo će uskoro biti objavljen i cijeli program Tjedna ruskog filma.

Komentari

Nema komentara.