Kinoautomat - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Kinoautomat

Kinoautomat

Tko će živjeti a tko umrijeti? Treba li se glumca ubiti sad ili odmah? Zašto da o filmu odlučuju scenaristi i redatelji kada možete – vi!

s.p. 21.09.2007 0 komentara

Kinoautomat

Koliko ste puta u životu poželjeli intervenirati usred filma ili mu barem promjeniti kraj?Nije li vrijeme da Mirko S. Zlikovski konačno ulovi prokletu Pticu trkačicu? E, pa netko je već došao na tu ideju i ostvario je, ali ne u Hollywoodu, nego u – komunističkoj Čehoslovačkoj.

Prije četrdeset godina, filmski redatelj i tehnički inovator, dr. Radúz Činčera, (1923 – 1999), smislio je 'Kinoautomat’ iliti interaktivni film, u kojem gledatelji kina mogu sami birati u kojem smjeru će se odvijati radnja. Komedija 'Človìk a jeho dùm' (Čovjek i njegov dom) devet je puta tijekom projekcije bivala zaustavljena u nekom dramatičnom trenutku, a potom bi na scenu izašao glumac, 'majstor ceremonije' i moderirao glasovanje publike, koja bi odlučivala u kojem će se smjeru radnja nastaviti.

Ideja interaktivnog kina u međunarodnu je javnost lansirana na sajmu Expo u Montrealu 1967. i dobila je odlične kritike. No, usprkos uspjehu u Montrealu, projekcija u domovini nije bilo do 1971., kad su počela prikazivanja u kinu Svetozor, jednom od najstarijih kina u Češkoj. Projekcije su bile toliko popularne da su se održavale dvaput na dan, no samo godinu dana kasnije komunistička vlast zabranila je Kinoautomat, jednako kao što je zabranjivala sve nepartijske umjetnike i bilo kakve koncepte usmjerene na slobodu izbora i kreativnu umjetnost.


Promo za Kinoautomat

Tvorac Kinomata dr. Činčera preminuo je 1999., no njegova kći, također redateljica, Alena Činčerová, nikad nije odustala od ideje oživljavanja velikog projekta svog oca, što joj je konačno i uspjelo lani kad je organizirala jednokratno gostovanje Kinoautomata u londonskom  British Film Institute.

Ovih se dana pak Kinoautomat na velika vrata vraća kući, obnovljenim projekcijama u kinu i Svetozor, kojemu je i samom potrebno spašavanje nakon najezde multipleksa. Pokrenuta je i renovacija kina, a novac za nju prikupljan je donacijama gledatelja koji su zauzvrat dobili titulu 'roditelja' kina, ime im ugravirano na stolce u gledalištu, a dobivat će i pozivnice za specijalne projekcije. 

Upravitelj kina Svetozor, Ivo Anderle, žali što je propuštena velika šansa za razvoj Kinoautomata. Krajem 60-tih su veliki holivudski studiji tražili licencu za njega, ali komunističke vlasti nisu bile zainteresirane za trgovinu sa strancima. Pitamo se što bi bilo da se taj sustav razvio u Hollywoodu, da li bi danas gledali interaktivne blockbustere u multipleksima, ili bi ta novotarija završila na rubu, poput Smell-o-visiona i sličnih izuma?

pomama za Kinoautomatom

Prve reprizne projekcije Kinomata održane su u lipnju, i iako su na njima bili prikazani filmovi stari 40 godina, publika je svejedno bila uzbuđena i bez problema se ufurala u koncept mijenjanja zapleta. Kinomat je potom krenuo na turneju po Češkoj, uz redovito rasprodane projekcije koje su moderirali poznati češki glumci Tomáš Matonoha, Josef Polášek i Eduard Hrubešnek. Najnovija 'doza' Kinoautomata od jučer se vrti u Svetozoru, pa ako ste u blizini - javite kako je bilo, a za dodatne informacije obavezno provjerite službeni sajt Kinoautomata.

Komentari

Nema komentara.