Smrtonosna japanska bilježnica - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Smrtonosna japanska bilježnica

Smrtonosna japanska bilježnica

Nije čudno što popularni apokaliptični anime i manga serijal dobiva filmsku inačicu. Čudno je što se Japan toga sjetio prije Hollywooda.

d.ć.p. 26.05.2008 0 komentara

Smrtonosna japanska bilježnica

Kada je jedan japanski bog smrti (shinigami) bacio svoju bilježnicu u svijet ljudi, učinio je to kako bi provjerio jesmo li mi doista 'zabavni'. Bilježnicu pronalazi inteligentni srednjoškolac Light Yagami koji shvaća da može ubiti svakoga čije ime u nju zapiše. Glavni junak se uskoro pretvara u fanatika opčinjenog stvaranjem savršenog svijeta. Velika je životna prednost imati oca u policiji pa Light ima najbolji i najaktualniji uvid u suvremeni svijet kriminala. Tako bilježnicom ubija okorjele kriminalce, kako bi 'pročistio' svijet. Na kraj mu pokušava stati tajanstveni L, inteligentni čudak iz policije, koji, koliko je različit, toliko je i bizarno sličan Lightu.

Poput svega na ovom svijetu i bilježnica smrti ima svoja pravila i ograničenja:
• čovjek čije je ime zapisano u bilježnicu će umrijeti
• zapis neće imati efekta ako onaj koji posjeduje bilježnicu nema u mislima lik osobe koju zapisuje - tako ljudi s istim imenom neće biti 'pogođeni'.
• ako je uzrok smrti zapisan u roku od 40 sek od pisanja imena žrtve, osoba umire na taj način
• ako uzrok smrti nije specificiran, osoba umire od srčanog napada
• nakon pisanja uzroka smrti, detalji smrti trebaju se zapisati u roku 6 min i 40 sek (400 sek)

'Death Note' - plakat za dvodijelni film

Manga serijal 'Death Note' ('desu noto' rekli bi Japanci) stvorili su pisac Tsugumi Ohba i ilustrator Takeshi Obata. Priča od 108 poglavlja izlazila je u Japanu do svibnja 2006., a zbog iznimno velike popularnosti, pretvorena je u anime serijal, roman i tri igrana filma!

Filmska adaptacija počela je 2006. kada je manga pretočena u dvodijelni igrani film. U prvom dijelu Light (ili Kira, kako se u mangi kasnije nazvao) uspio je nadigrati japansku policiji i postati predmet štovanja. Oba filma režirao je Shūsuke Kaneko, u produkciji Nippon Television studija. Uspjeh je bio velik pa je snimljen i spin-off, premijerno u Japanu prikazan u veljači ove godine. Redatelj 'The Last 28 days of L' je čudni Hideo Nakata, a u njemu L, 28 dana prije smrti (pošto ga Kira ipak uspijeva ubiti) svojim briljantnim umom pomaže čuvarim zakona i reda te riješava i ono neriješivo.


Trailer za Nakatin 'The Last 28 Days of L'

Velika popularnost Death Notea, ne samo u Japanu već i cijelom svijetu, imala je i svoje posljedice – nastala je nova podvrsta gotičara, a franžiza se povezuje i s lavinom zločina. Da ne mislite da kako ništa od toga nije stoglo do nas, u Skandalu se donedavno moglo za nekih 100 kn kupiti 'Death Note' torbu, s našivenim kratkim sažetkom priče – iako čak ni oni koji su to prodavali, nisu znali o čemu se radi.

Komentari

Nema komentara.