6. ZgDox - svijet slika, seksa i tramvaja - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      6. ZgDox - svijet slika, seksa i tramvaja

6. ZgDox - svijet slika, seksa i tramvaja

Iako se vozimo u starim tramvajima, znamo kako postati poznat i uspješan i kako se  obogatiti na trulom Zapadu!

s.p. 05.03.2010 0 komentara

6. ZgDox - svijet slika, seksa i tramvaja

Publika 6. ZagrebDoxa konačno je pogledala i film koji je na Mostri izazavao veliku buru - 'Videokraciju'! Film predstavlja modernu Italiju kao Berlusconijevo televizijsko carstvo u kojem se publika klanja slavnima, a glavna ambicija je postati poput njih. Berlusconi je kao ljubitelj mladog mesa shvatio veliku moć televizijske slike i uz pomoć svojih medija stvorio 'pink kulturu mafijaša i sponzoruša'. Film počinje s portretom Talijana koji živi s mamom, a želi postati slavan i uspješan tako što vježba i borilačke vještine i pjevanje - jer 'Van Damme ne zna pjevati, a Ricky Martin se ne zna tući' pa je on 'u prednosti' nad ovom dvojicom.

Ipak, pokazuje se da je za uspjeh potreban dobar menadžer, pa upoznajemo jedan mefistofelevski lik - Lele Moru /naslovna/ koji obožava i fašizam i Berlusconija, a bez njega je teško upasti u čarobni svijet televizijskih zvijezda. Dokumentarac predstavlja i bivšeg muža Nine Morić, kralja paparazza Fabrizia Coronu koji se hvali da je Robin Hood koji uzima bogatima i daje sebi, a zbog makinacija završava u zatvoru. To ga ne smeta - slava je i kada si u crnoj kronici, a kada pozira gol pred kamerama, gledateljice će sigurno primijetiti da je dovoljno obdaren da može postati i porno zvijezda. Neki zamjeraju autoru što nema više faktografije i analiza u filmu, no očito je da je redatelj Erik Gandini izabrao pristup u kojem se 'vladavina slika' predstavlja uz pomoć slika koje govore više od riječi.


'Videokracija', trailer.

Dok je 'Videokracija' favorit međunarodne konkurencije, 'Sudbina broja 13' je djelo jedne od najnagrađivanih domaćih filmaša - Irene Škorić. Škorić je poznata po svojim hvaljenim kratkim filmovima, a sada je snimila jedan dugometražni dokumentarac koji bi također mogao osvajati festivale. Iako 'Sudbina broja 13' spominje kobne nesreće tog zagrebačkog tramvaja, riječ je o toploj priči o starom tramvaju njemačke proizvodnje i njegovim 'proleterskim' putnicima - beskućnicima, nezaposlenima, studentima, penzionerima.

Baš kao i Štulićeve pjesme, i ovaj film pokazuje da se pravi Zagreb može najbolje upoznati ako se družite s običnim ljudima koji možda putuju kroz Jelačićev trg, ali zato završavaju na postaji kod Burze rada. A Trgom i njegovim prolaznicima bavi se 'Trg/20. stoljeće na filmu' u kojem se redatelj Juvančić odlučio na eksperimentalni pristup obradi arhiva, a rezultat je zanimljiv, prije svega zbog montaže i komentara suradnika različitih profila.


'Kleveta', trailer.

'Kleveta' je 'kontroverzni' dokumentarac Yoava Shamira, Židova koji preispituje službenu borbu protiv antisemitizma i pokazuje da se iza tog lobiranja krije tipična nacionalistička ideologija koja preuveličava prijetnju i posvuda vidi neprijatelje, a sve zato da bi homogenizirala vlastiti narod oko državne politike. Hrvati već znaju kako izgleda takva politika, a 'Dečko iz Cityja – život investicijskog bankara' pokazuje da i zapadne ekonomije funkcioniraju na sličan način kao i ona naša. Kako je glavni junak filma uspio u biznisu? E, pa tata mu je plemić, brat mu je sredio posao preko veze, a onda je sklapao poslove časteći partnere pićem, striptizetama i drogom. Eh, isto kao i na kapitalističkom Balkanu - da i ne spominjemo talijansku videokraciju!

'Zvuk insekata – bilješka o mumiji' nismo gledali jer je najavljeno da će igrati u Dokukinu Croatia, a sada još čekamo na premijere glazbenih dokumentaraca punih celebovima. Što ćete - i mi padamo na slavne! Objavu nagrada očekujte u subotu navečer, kada ćemo vidjeti tko će sve postati slavan kao pobjednik 6. ZagrebDoxa!

Siniša Paić

Komentari

Nema komentara.