Europa nagradila prostitutke iz Kambodže - Dokumentarni
Home      Vijesti      Dokumentarni      Europa nagradila prostitutke iz Kambodže

Europa nagradila prostitutke iz Kambodže

Završilo glasovanje za Europske filmske nagrade, najbolji dokumentarist je po drugi put Rithy Panh, kambodžanski angažirani filmaš.

s.p. 31.10.2007 0 komentara

Europa nagradila prostitutke iz Kambodže

31. listopada završilo je glasovanje publike za Europsku filmsku nagradu, a imena pobjednika u toj i u ostalim kategorijama (najbolji film, glumac...) objavit će se na svečanosti podjele nagrada, 1. prosinca u Berlinu. U međuvremenu je objavljeno da će nagradu za postignuća u svjetskom filmu dobiti snimatelj Michael Ballhaus, a za životno djelo nagrađen je veliki europski filmaš Jean-Luc Godard.

Također, objavljeno je i da je u suradnji s europskim TV kanalom za kulturu ARTE, Europska filmska akademija (EFA) odabrala najbolji europski dokumentarac - 'Le Papier ne peut pas envelopper la braise' (Papir ne može omotati žeravicu), a nagradu će na ceremoniji u Berlinu preuzeti Francuz kambodžanskog porijekla, redatelj Rithy Panh.

Panh je iskusni dokumentarist, koji je osvojio brojne nagrade, uključujući i još jednu EFA-inu nagradu za najbolji dokumentarac - 2003. za film 'S 21: The Khmer Rouge Death Machine'. Film je nagrađen i u Cannesu, a govori o zloglasnom zatvoru Crvenih Kmera koji su počinili strašni genocid nad vlastitim narodom. Panh je za snimanje imao i osobni motiv, jer je i on završio u jednom od logora, ali je s petnaest godina pobjegao u Tajland, a zatim se uselio u Francusku, gdje je završio filmsku školu.


'Le Papier ne peut pas envelopper la braise', r: Rithy Panh, isječak

Priču o Kambodži započeo je s osobnom pričom o zatvorima Crvenih kmera, ali je shvatio i da još i danas nevini trpe posljedice rata koji je odnio preko milijun života. Stoga je snimio i 'Le Papier...', čija se radnja odvija 2006. u kambodžanskoj metropoli Khom Penhu.

Poslije desetljeća ratovanja, Kambodža vrvi mladima koji su ostali bez roditelja i podložni su raznovrsnom iskorištavanju. Dio njih radi uz minimalnu nadnicu, a pretpostavlja se da se čak 30.000 Kambodžanki bavi prostitucijom. Film prikazuje kako tinejdžerke sa sela, često prodane od svojih obitelji, ropski rade za samo pola dolara na dan. Osim što ih posao psihički i fizički uništava, česti su slučajevi zaraze AIDS-om. Mlade prostitutke se ispovjedaju redatelju, a on odbija napraviti patetičnu ili senzacionalističku priču, već miješa realistički stil sa stiliziranim pristupom.  

Scena iz filma 'Le Papier...'

Ocjenjivački sud je u svom obrazloženju nagrade naveo da je ovo 'djelo koje pokazuje veliku čovječnost i impresivne artističke sposobnosti', a 'daje glas zajednici koja inače ostaje nijema, mada pruža primjer uzajamnog poštovanja i skrbi u uvjetima drastične eksploatacije'.

Među nominacijama za europske dokumentarce bilo je ukupno deset filmova, među njima i 'The Monastery - Mr. Vig and the Nun' Pernille Rose Gronkjae, koji je osvojio glavnu nagradu na prošlogodišnjoj IDFA-i. Uz njega, bili su nominirani i bugarski film zanimljivog naslova 'Razvod po albanski', te ostali europski filmovi koje možete naći na listi ovdje.

Objavu dobitnika ostalih Europskih filmskih nagrada očekujte 1.12., a ako ste poslušali naše savjete i internetom birali svog favorita, imate šanse da i vas odaberu kao predstavnika europske publike koji će besplatno i uživo prisustvovati dodjeli nagrada u Berlinu... 

Komentari

Nema komentara.