Kanibali pobijedili na IDFA - Dokumentarni
Home      Vijesti      Dokumentarni      Kanibali pobijedili na IDFA

Kanibali pobijedili na IDFA

Ima li što zanimljivije od onih koji pojedu svoje suputnike za ručak? Pa, možda Židovi koji ujutro idu u vojsku, a popodne na Gay Pride paradu.

s.p. 03.12.2007 0 komentara

Kanibali pobijedili na IDFA

Nakon Europskih (igrano)filmskih nagrada, evo i nagrada s velikog dokumentarnog festivala - IDFA-e. Gonzalo Arijon je trijumfirao s filmom 'Stranded', koji je pobrao glavnu nagradu Joris Ivens. Dugometražni dokumentarac (130 minuta!) bavi se senzacionalističkom temom na suptilan način. Glavni protagonisti su članovi ragbijaškog tima koji su 1972. preživjeli pad avion na Andama i preživjeli 10 tjedana - hraneći se leševima. Urugvajski redatelj Arijon, inače prijatelj nekih od preživjelih, je uz malo riječi i puno glazbe snimio film koji je žiri ocijenio i 'emocionalnim i poetičnim'. Specijalnu nagradu žirija dobio je britanski filmaš Kim Longinotto 'Hold Me Tight, Let Me Go', koji je snimio svakodnevni život u školi za disfunkcionalnu djecu.


'Stranded', r: Gonzalo Arijon, trailer

Prije bi kao posebnu vijest izdvajali to što izraelski film uopće osvaja nagradu na IDFA-i - no ne više. Nagradu Silver Wolf za srednjemetražni dokumentarac osvojio je 'To See if I'm Smiling' Tamar Yaroma. Riječ je o filmu s tipičnom izrelskom  tematikom - filmaš prati doživljaje mlade žene na odsluženju roka u izraelskoj vojsci, a njen djelokrug su baš okupirana palestinska područja. Žiri je film proglasio 'hrabrim i snažnim svjedočanstvom o utjecaju moći koja kvari', a hvalospjevi nisu bili sporni festivalskoj publici, koja je filmu dala i svoju nagradu Volkskrant.

Silver Cub za kratki dokumentarni film dobio je 'The Tailor', gorko-slatka komedija španjolskog filmaša Oscara Pereza o imigraciji. Robert Nugent je osvojio nagradu kao najbolji debitant jer je u francusko-australskoj koprodukciji snimio 'End of the Rainbow', antiglobalizacijski film o multinacionalnoj tvrtki koja zapošljava mještane da rade u rudniku zlata u Gvineji.

'Jeruzalem s ponosom predstavlja', r: Nitzan Gilady

Nagradu za ljudska prava dobio je film o pravima homoseksualaca, 'Jerusalem is Proud to Present' još jednog izraelskog filmaša - Nitzana Giladyje. Film govori o organizaciji Gay Pridea ni manje ni više u Jeruzalemu, gdje je jedino što može ujediniti Palestince i Židove - mržnja prema onima koji su svima Drugi i Drugačiji. Tko zna, možda taj film vidimo na jednom od naših Queer festivala?

Baš kao i EFA, i IDFA je imala svoju veliku godišnjicu, pa je povodom 20. obljetnice IDFA-e publika izabrala najbolji film u cijeloj dosadašnjoj povijesti. Najveći među najvećima je 'Darwin's Nightmare' /naslovna/ Huberta Saupera o kojem smo već pisali ovdje, a ova nagrada mu je važna jer iza nje ne stoji mali žiri nego 32.000 glasača iz IDFA-ine publike.

'City Killer', r: Damir Čučić

Spomenimo i da je na festivalu prikazan projekt domaćeg autora Damira Čučića 'City Killer' i to u sklopu ParaDocs programa, posvećenog filmovima koji se ne uklapaju u okvire standardnog dokumentarnog filma. 

U svakom slučaju, Amsterdamski međunarodni festival dokumentarnog filma zadržao je svoj prestiž i fanovi dokumentaraca uvijek znaju da su nagrade s IDFA-e dobra preporuka za film. Vjerujemo stoga i da će na predstojećem ZagrebDoxu biti dosta filmova s IDFA-e, pa ćemo se iz prve ruke moći uvjeriti u njihovu kvalitetu..

Komentari

Nema komentara.