6. ZgDox - Kako je propao komunizam - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      6. ZgDox - Kako je propao komunizam

6. ZgDox - Kako je propao komunizam

Gdje je Jergović pokapao Jugoslaviju, koliko Švaba je pobio Bata, kako je Emmanuelle rušila SSSR i što sve dobijete kada rezuckate pimpeke?

s.p. 03.03.2010 0 komentara

6. ZgDox - Kako je propao komunizam

Uz velike gužve i navalu publike počeo je 6. ZagrebDox. Prvi hit festivala je vjerojatno bio 'Dugo putovanje kroz istoriju, historiju i povijest' u kojem u yugiću kroz bivšu Jugoslaviju i Autoput bratstva i jedinstva putuju Miljenko Jergović i mlađi srpski pisac Marko Vidojković /naslovna/. Druženje Hrvata i Srbina počinje na Bleiburgu (Vidojković: 'Pa ja baš i nisam ganut'), a nastavlja se na ostalim mjestima stradanja: Jasenovcu i Vukovaru, s tim da u Zagrebu posjećuju Stipu Mesića a u Beogradu Vuka Draškovića.

Osnovni problem filma je da se protagonisti filma dotiču brojnih pitanja i intervjuiraju brojne povjesničare (Jakovina, S. Goldstein), ali za svaku od osjetljivih i važnih tema u filmu su odvojili samo par minuta pa sve izgleda prilično ubrzano i kratko. Umjesto jednosatnog filma, ovaj projekt zaslužuje serijal u stilu Michaela Palina ili barem produženo izdanje na DVD-u. Redatelj Željko Mirković je izjavio da su samo htjeli otvoriti raspravu o mračnim stranama naše prošlosti, a Jergović je u govoru publici naglasio da je bitno konačno sahraniti Jugoslaviju i da ovo 'nije film jugonostalgije'.


'Disko i nuklearni rat', trailer.

A u sekciji 'Y(o)u nostalgije' su definitivno epizode dokumentarnog serijala 'Robna kuća' koji se bavi jugoslavenskom pop-kulturom od pedesetih do osamdesetih godina. Epizoda o partizanskom filmu pokazuje veličanstven doček Bate Živojinovića 'Valtera' u Kini, a Sejo Sexon je čak i prebrojio koliko Nijemaca je ubio Bata u 'Valter brani Sarajevo'- 186! Kao i sve nostalgične priče o mladosti, i ove lako padnu u patetiku, ali zato je bitno pronaći ironične komentatore. U epizodi o Titovoj smrti najefektniji je tako Mirko Ilić koji se prisjeća kako su kobnog dana roditelji vikali na djecu da se prestanu smijati i igrati na ulici jer bi se to moglo krivo protumačiti, a lucidan je i Ilićev vic o početku Titove oporuke: 'Ako ikada umrem...'

Temama komunizma bave se i 'Lijepa moja Dacia' i 'Dobro jutro, Lenjine!', samo što je otužna prošlost komunizma prikazana na sumoran način. Velike pohvale idu nepoznatom prevoditelju filma 'Dobro jutro, Lenjine!' koji je naziv kompanije koja organizira odmore u komunističkom stilu ('Crazy Travel' ili tako nešto) genijalno preveo u - 'Ko-Munjare'! Komunizmom se bavi i film 'Disko i nuklearni rat', ali na tako duhovit način da je mogao završiti u sekciji 'Happy Dox'. Film pokazuje da je finska televizija imala veliki utjecaj u rušenju komunizma, i to zato što je publika u tadašnjem SSSR-u pratila subverzivni strani program  - s reklamama za mesne proizvode i legendarnom 'Emmanuelle'!


'Izum doktora Nakamatsa', trailer.

'Želim biti šef' je film o pripremama za kinesku državnu maturu gdje saznajemo da je komunizam zapravo mrtav i u Kini. Nikom ne pada na pamet da 'znanje nije roba', učitelje se ne motivira parolama nego bonusima, umjesto Lenjina i Maoa veličaju se Bill Gates i Warren Buffett, a školarke sanjaju da rade na burzi. Kako to izgleda u razvijenom kapitalizmu pokazuje nam film o susjednom Japanu - 'Izum doktora Nakamatsa'. Glavni junak je poznati inovator koji se hvali da je superizumitelj poput Tesle, no glavna razlika između njih dvojice je da je Tesla umro kao crkveni miš a Japancu se to sigurno neće dogoditi. Dokumentarac je dobar portret uobraženog i poduzetnog izumitelja koji odlično fukcionira u kulturi gdje se cijene ideje, rad i autoritet, a najvažniji proizvod koji dr. Nakamats promovira je - on sam!

Među najzanimljivijim i najduhovitijim filmovima festivala je 'Napola privatno' koji se bavi sekularnom Židovkom koja razmatra hoće li obrezati svoje sinove. Saznajemo da u jednom talijanskom gradiću štuju relikviju Isusovog prepucija (?!), a i da se vrijedna kožica koja se odstranjuje obično 'reciklira' i koristi u kremama protiv bora i sličnoj kozmetici. Toliko o edukativnim filmovima, a više o domaćoj i regionalnoj konkurenciji možete saznati u sljedećem tekstu.

Siniša Paić

Komentari

Nema komentara.