Tko želi ubiti Boga? - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Tko želi ubiti Boga?

Tko želi ubiti Boga?

Što se to nudi djeci Amerike – ateistički fantasy? Kad su čuli za film, konzervativci su natjerali redatelja 'Zlatnog kompasa' da izgubi moralni kompas.

s.p. 30.11.2007 0 komentara

Tko želi ubiti Boga?

Roditelji koji briju na kršćanstvo već su odahnuli kad su čuli da se onaj bezbožnik Potter i njegova vračarska družina približavaju neupitnom kraju (serijala), kadli eto nove nepoćudne holivudske franšize! Baš pred Božić, Americi i svijetu sprema se premijera 'Zlatnog kompasa', fantasy filma nastalog po romanu deklariranog ateista Philipa Pullmana. Američke konzervativce uzbunilo je što u romanu, a dijelom i filmu, Pullman preispituje sve, pa i vjerske autoritete, a ni vrhovni autoritet (Bog!) se ne prikazuje u dobrom svjetlu.

Pullman je dospio u prvi plan jer je zbog kampanje za film porasla i prodaja njegovih knjiga, pa se 'Zlatni kompas' nalazi na vrhu top-lista s 3 i pol milijuna prodanih primjeraka, a i reakcije kritičara na knjigu (kao i film!) su vrlo dobre. U javnim nastupima i u svojim djelima izjašnjava se protiv odbacivanja ovog svijeta u ime onog drugog, te protiv organizirane religije koja žudi za kontrolom ljudi: 'Možda se Bog negdje skriva, jer se srami svojih sljedbenika i svih zala koja se promoviraju u njegovo ime.'


Filmom se pozabavio i desničarski FOX

Pullmanova fantasy trilogija 'Njegove tamne tvari' sastoji se od tri romana: 'Polarno svjetlo', 'Tanki bodež' i 'Jantarni dalekozor'. 'Zlatni kompas' je snimljen prema prvom dijelu trilogije, koji će uskoro biti objavljen i u hrvatskom prijevodu u izdanju Sysprinta. Budžet filma je 180 milijuna dolara, a  zvjezdanu postavu čine Nicole Kidman, Daniel Craig i mlada Dakota Blue Richards u ulozi glavne junakinje Lyre. New Line se obogatio s Gospodarima prstenova, a sada je očito spreman za novu fantasy trilogiju.

Lyra je djevojčica u potrazi za otetim frendom, a na putu joj se ispriječi zla gđa. Coulter (Kidman). Pomaže joj stric Asriel (Craig) koji konzervativnim pripadnicima Crkve otkriva postojanje tajanstvenog Praha od kojeg je satkan sav svemir, a koji je vjerojatno povezan i sa Istočnim grijehom. Glavni negativci u 'Zlatnom kompasu' su Glavni Autoritet (Bog?) i Magisterij (preimenovana Katolička crkva?) koji čini zločine dok pokušava spasiti svijet od grijeha.


'Zlatni kompas', teaser

Za redatelja je izabran Chris Weitz, poznat po humornoj drami 'Sve o jednom dječaku'. On je priznao da je (na zahtjev studija?) ublažio antireligijsku i antikršćansku tematiku i izmijenio kraj, jer ne želi uvrijediti vjernike u publici. Zato je pretvorio vjerski Magisterij u neodređenu, dijelom i političku ustanovu. Pritom je izjavio da se u filmu htio prvenstveno usredotočiti na priču o 'časti, hrabrosti i slobodnom izboru.'

Weitz je spreman i na napade zagriženih vjernika, jednako kao i na bijes Pullmanovih obožatelja, no smatra da proširivanjem teme film može samo profitirati. Smatra da je djeci ionako najbitnija egzotična priča. U pomoć su mu priskočili i Daniel Craig, koji je izjavio da 'knjiga nije toliko antireligijska koliko je protiv zlouporabe moći', te Kidmanica koja je rekla da 'nikad ne bi mogla glumiti u nekom filmu kad bi mislila da je antikatolički'.


Philip Pullman, govori o svojem djelu i njegovoj poruci

S druge strane, američka Katolička liga još uvijek poziva na bojkot filma u kojem 'djevojčica planira ubiti Boga'. Smatraju da kao što jedan džoint vodi heroinu, tako i ovaj film može dovesti dječicu u napast da poprime Pullmanove 'bezbožničke stavove'. S ovakvim problemima Katolička liga već ima iskustva - bojkotirala je 'Da Vincijev kod' zbog 'antikršćanske tematike', što je na kraju postalo besplatna reklama za film.

A dodatni publicitet za film traži se i sudskim putem. New Line je tužio producente dokumentarnog filma 'Beyond the Golden Compass', koji su se usudili izdati film na DVD-u uoči premijere 'Zlatnog Kompasa'. Dokumentarac istražuje kontroverze koje prate Pullmana i koje se - očito - daju jako dobro unovčiti.

Komentari

Nema komentara.