Pet komada braće Coen - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Pet komada braće Coen

Pet komada braće Coen

Situacija je iznimno ozbiljna za braću Coen. Nema odmora dok traje obnova, pa su sve četiri vrijedne ruke uposlili novim projektima.

z.m. 24.09.2007 0 komentara

Pet komada braće Coen

Joel i Ethan Coen dvije su godine odmarali nakon 'Gangsterske petorke' koju je kritika ocijenila prosječnim remakeom originalne komedije iz 1955. godine. Misaona pauza im je vjerojatno koristila, jer trenutno na lageru imaju čak pet filmova. Uskoro će u kina krenuti triler 'No Country for Old Men' koji je dosada prikazan u Cannesu i Torontu, a radnja prati lovca koji u blizini američko-meksičke granice pronalazi nekoliko leševa, pošiljku heroina i više od 2 milijuna dolara u gotovini.

I dok film obilazi festivale, braća su počela snimanje novog - 'Burn After Reading', špijunske priče o agentu CIA-e koji izgubi hard disk na kojem su pohranjeni službeni podaci, ali i njegovi pikantni memoari. Za film su angažirani John Malkovich, Brad Pitt, George ClooneyTilda Swinton ('Narnijske kronike') i gđa Coen - Frances McDormand ('Fargo', 'Čovjek kojeg nije bilo'), a tko će biti tko u ovoj špijunskoj zavrzlami možete pročitati ovdje.

Clooney i Coenovi očito dijele zajednički smisao za humor pa tako već kuhaju nekoliko zajedničkih projekata. Glumac je u intervjuu za Vogue najavio da će za njihovu komediju 'Hail, Caesar!' nabaciti togu i lažne brkove. Projekt bi, kako kaže, trebao zaokružiti njihovu 'idiotsku trilogiju', zajedno s 'Tko je ovdje lud?' i 'Suvišna okrutnost'. Radnja je smještena u lude 20-te, a prati hrpu ne isuviše inteligentnih nespretnjakovića koji pokušavaju uprizoriti Shakespeareovu dramu o Juliju Cezaru.


'No Country for Old Men', trailer

Još prije nekoliko godina šuškalo se da će Coenovi snimati 'Suburbicon', no u međuvremenu su taj projekt stavili na čekanje, što je zaintrigiralo Clooneya. 'Nazvao sam ih i pitao bi li se ja mogao okušati u tome. Jer to je tako zanimljiva i vrlo smiješna crna komedija,' rekao je za Empire. Coenovi su pristali pa bi 'Suburbicon' trebao biti novi Clooneyev redateljski uradak i to po originalnom scenariju braće Coen.

Napisali su i 'Gambit', oko kojeg je nešto manje misterije. Navodno bi to trebao biti remake istoimene britanske krimi komedije iz 1966. Ulogu snalažljivog lopova koji je bacio oko na skupu skulpturu trebao bi odigrati Colin Firth, a šuška se da će njegovu partnericu u zločinu igrati Jennifer Aniston. Suvišno je spominjati da će se njihov plan izjaloviti u pregršt peripetija.

Plakat za 'Gambit' iz 1966.

A u nizu crnih komedija najfriškija je, i zasad se čini najizvjesnija, 'A Serious Man'. Braća će ponovo pokazati raskoš svojih talenata i potpisati se na odjavnu rolu kao scenaristi, producenti i redatelji. Snimanje bi trebalo otpočeti u travnju iduće godine na lokacijama u Minneapolisu. Kako tvrdi FilmJerk, 'ozbiljan čovjek' biti će Larry Gopnik, sveučilini profesor židovskog podrijetla. Larry nije baš u najboljoj životnoj fazi. Supruga mu ima aferu sa susjedom i traži razvod. Djeca mu konstantno kradu novac – sin kupuje travu, a kćer štedi za plastičnu operaciju. Tu je i njegov niš-koristi brat koji se 'privremeno' useljava jer nema love za samostalan život. Povrh svega toga, Larry prima prijeteća pisma, ima na grbači lošeg studenta koji pošto-poto želi izvući prolaznu ocjenu, a tu je i seksi susjeda koja se u dvorištu sunča gola. Dok Larry među svom tom zbrkom traži odgovore o smislu života, mi s veseljem očekujemu što će još novoga proizaći iz crnohumorne manufakture Coenovih.

Komentari

Nema komentara.