Najkulerskiji festival ikad – Lebowski Fest! - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Najkulerskiji festival ikad – Lebowski Fest!

Najkulerskiji festival ikad – Lebowski Fest!

Ne, ovo nije festival vašeg i našeg omiljenog kolumnista, ovo je proslava onog, jednog i jedinog – The Dudea!  

s.p. 17.07.2007 0 komentara

Najkulerskiji festival ikad – Lebowski Fest!

Tko nije gledao film 'Veliki Lebowski', ni ne zna što je propustio. Napušeni Lebowski (kojeg svi prijatelji zovu Dude) sa svojim prijateljima uživa u kuglanju, a kada mu se Nepoznat Netko zapiša tepih, Lebowski pokreće istragu u stilu krimića Raymonda Chandlera, ali na vlastiti način. Ova bizarna komedija (jesmo li spomenuli autore - braću Coen) na premijeri nije bila po svačijem ukusu.  

U svoje vrijeme (1998.), film je prošao nezapaženo kod publike i kritike, no to je samo jedno od obilježja pravog kultnog filma. A kultnog filma nema bez obožavatelja, koji, kada skupe kritičnu masu, pokrenu - festival.

Lebowski Fest se održava od 20. do 21. srpnja u Louisvilleu, u američkom Kentuckyju. Ovo je šesto godišnje okupljanje, prethodna su se zbila u Austinu, New Yorku i Las Vegasu, a u međuvremenu se kult obožavatelja proširio svijetom.  24. kolovoza festival istog imena vrti se u škotskom Edinburghu, a 30. kolovoza jedan i u  Londonu.  Originalni festival su pokrenuli Scott i Will, dva frenda koji su se zabavljali citirajući izraze iz filma, a kada su im se pridružili i drugi, došli su na ideju da organiziraju kulersku svečanost posvećenu Lebowskom - i filmu i liku. 


'Veliki Lebowski', r: Joel Coen (početak)

Baš kao i njihove kolege Trekkiji, fanovi Lebowskog (nazivaju se 'Achieversi' prema lajni iz filma – vidi NASLOVNU sliku) skupljaju razne memorabilije, majice, postere, naljepnice sa slikama ili citatima iz filma, a postoje čak i akcijske figurice s likovima iz filma. I čovjek koji je utjelovio Lebowskog, Jeff Bridges, pojavio se na jednom od okupljanja, a ostali glumci (John Goodman, Julianne Moore) dali su intervjue organizatorima festivala, koji su ih onda objavili u knjizi, pazite naslov, 'I'm a Lebowski, You're a Lebowski: Life, The Big Lebowski, and What Have You', a za koju je predgovor napisao osobno Jeff Bridges.  

S vremenom se film popeo na IMDB-ovim i ostalim top listama, izabiru ga na liste najboljih komedija i najboljih filmova svih vremena. Fanova ima sve više, čak i onih koji obožavaju sporedne likove iz filma. Tako je jedan pokrenuo kampanju s kojom želi nagovoriti braću Coen da snime film sa pederastom Jesusom (!) u glavnoj ulozi (u filmu ga odlično glumi John Turturro), a ime sajta je 'Advocates For Jesus: The Second Coming'.  

Za detalje Lebowski festa pogledajte službeni sajt i/ili njihovu MySpace stranicu.

Komentari

Nema komentara.