Seksualne (ne)slobode u Torontu - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Seksualne (ne)slobode u Torontu

Seksualne (ne)slobode u Torontu

Kanađanima se najviše svidio goli Viggo Mortensen kao ruski mafijaš, a nije im mrska bila ni malodobna trudnica, buduća 'Mala Miss Amerike'.

z.m. 17.09.2007 0 komentara

Seksualne (ne)slobode u Torontu

Manjak 'dobre vibre', slaba prodaja filmova distributerima i neuzbudljiv repertoar – o tome se šaputalo tijekom Toronto film festivala. Kritičari su među sobom šuškali kako je ovo 'najslabije festivalsko izdanje u dugom nizu godina'.  Daleko od toga da je festival podbacio - to je bilo nemoguće uz sve holivudske filmove na rasporedu, ali Torontu je ove godine, kažu, jednostavno nedostajala ona ključna energija među gostima i publikom, nužna za festival bez formalnog natjecateljskog programa na kojem gledatelji odlučuju o pobjedniku.

A publika k'o publika – pokažite im potpuno golog frajera i cijeli njegov 'paketić' od sprijeda i nu pobjednika! Golać je Viggo Mortensen, a pobjednik film Davida Cronenberga 'Eastern Promises', krvava drama o ruskoj mafiji. Brutalna scena u kojoj se Viggo obračunava s mafijašima u sauni zadala je mnogo muka redatelju: 'nije imalo smisla da to odglumi s ručnikom oko pasa... nisam ga mogao snimati samo od struka na gore, a nisam se ni cijelo vrijeme mogao brinuti samo o njegovim mudima.'


'Eastern promises', R: David Cronenberg

Drugo mjesto među 349 prikazanih filmova zauzeo je 'Juno', topla priča o trudnoj tinejdžerki koji je kritika prozvala nova 'Mala miss Amerike', a hvaljen je bio u i u Tellurideu. Nakon što zatrudni s kolegom iz razreda, Juno odlučuje svoje nerođeno dijete dati na posvajanje pa uz potporu roditelja kreće u potragu za savršenim parom usvojitelja. Film na Rotten Tomatoes ima ocjenu 100 %, što se iznimno rijetko događa pa čak i kada ga ocijeni samo sedam ljudi. Redatelj je Jason Reitman ('Hvala što pušite'), a glavnu (naslovnu) ulogu ima mlađahna Ellen Page ('X-men:posljednja fronta') kojoj kritičari već proriču oscarovsku nominaciju.

Inače se na Torontu dosta nagađalo o Oscarima pa su tako kao mogući kandidati  spomenuti George Clooney za ulogu odvjetnika u 'Michael Claytonu', Keira Knightley u 'Atonementu', novi film braće Coen 'No Country for Old Men' – priču o ratu za američko-meksičku granicu i 'Before the Devil Knows Your Dead' dramu Sidneya Lumeta o obiteljskoj izdaji. Glazbene biografije Joy Division-a ('Control' i 'Joy Division') podijelile su publiku, ali ne i mudru braću Weinstein. Oni su otkupili prava na emitiranje oba filma o Joy Divisionu pa nije isključeno da će istovremeno biti pušteni u distribuciju ili izadni na dvostukom DVD izdanju.


'Juno', R: Jason Reitman

U dokumentarnom programu iskočila su dva filma potpuno suprotne tematike - 'A Jihad for Love' redatelja Parveza Sharme i 'Surfwise' Douga Praya. Snimanje 'A Jihad for Love' trajalo je pet godina tijekom kojih je redatelj u najvećoj tajnosti istraživao živote homoseksualnih muslimana u Evropi, Južnoj Aziji, na bliskom istoku, u Africi... Zbog stigme koja prati homoseksualnost u muslimaskom svijetu teško je pronalazio sugovornike, a neke materijale bio je prisiljen uništiti.

'Surfwise' kazuje priču o paru s devetoro djece i njihovom asketskom životu u kamperu, putovanjima po Americi i - surfanju. Doc Paskowitz, glava obitelji, na neobičan je način odgajao svoju djecu – majka ih je dojila do druge godine života, nisu išli u školu, jeli su samo organsku hranu bez šećera i masti i često su viđali svoje roditelje kako se seksaju. Ipak, odrasli su u posve zdrave ljude.


'Surfwise', R: Doug Pray

Pitate se imamo li neki skandal?! A zvijezde?! Ni jednog ni drugog u pretjeranoj količini. Jedino Sean Penn, koji je još prije festivala dospio 'na tapetu' kanadskih vlasti i to zbog svoje strasti prema pušenju. Upozorili su ga da neće tolerirati da na pressicama i u službenim prostorijama festivala pali čik na čik, kako inače običava. Ne znamo je li se Sean oblijepio nikotinskim flasterima, ali nekako je izdržao. Pitamo se bi li bio tako poslušan da su ga isto zamolili negdje u SAD-u, obzirom da se glasno buni protiv svih poteza Busheve vlade.

Eto. Nema sočnog trača, nema ludog skandala pa ćemo i ovaj festivalski rezime zaokružiti na predvidljiv način - popisom nagrađenih:

Najbolji kratki kanadski film
'Pool' o propadanju jednog bazena, redatelj Chris Chong Chan Fui

CityTV nagrada za najboljeg debitanta
'Continental, Un Film Sans Fusil' o životima četvero ljudi koji se isprepletu nakon što jedan čovjek misteriozno nestane u šumi, redatelj Stéphane Lafleur

Nagrada Toronta za najbolji kanadski igrani film
'My Winnnipeg' – poetski portret redateljevog rodnog grada, redtelj Guy Maddin

Nagrada Diesel Discovery
'Cochochi' film od braći koja odlaze na put jašući konja, redatelji Israel Cárdenas i Laura Amelia Guzmán's.

Nagrada za umjetničku inovaciju
'Encarnación' o ostarjeloj erotskoj glumici koja se vraća u rodni grad, redateljica Anahí Berneri

Nagrada međunarodnih kritičara (FIPRESCI nagrada)
'La Zona' o podijeljenosti meksičkog društva, redatelj Rodrigo Plá

CADILLAC nagrada publike
1. mjesto) 'Eastern promises', redatelj David Cronenberg
2. mjesto) 'Juno', redatelj Jason Reitman
3. mjesto) 'Body Of War', redatelji Phil Donahue i Ellen Spiro

Komentari

Nema komentara.