Hollywood rula u Torontu! - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Hollywood rula u Torontu!

Hollywood rula u Torontu!

Najvažniji filmski festival Sj.Amerike nastavlja pro-hollywoodsku politiku, no bogat program omogućit će i sladokuscima da dođu na svoje.

m.k. 26.08.2007 0 komentara

Hollywood rula u Torontu!

Filmski festivali diljem svijet trude se da u svoj pogram uključe što više nehollywoodskih filmova. Razlog tome nije (samo) snobizam, već i logičan zaključak da će publika iste te naslove vrlo vjerojatno imati prilike vidjeti u redovnoj kino distribuciji, a festivalima se želi skrenuti pozornost na nezapaženije autore i kinematografije koji iza sebe uglavnom nemaju ogromni marketinški mehanizam kakav ima američki film.

No, Toronto International Film Festival drugačijeg je mišljenja, nastavljajući 'American-friendly' politiku i ove godine. Selektori festivala možda na zaobilazan način pokušavaju primamiti publiku da u iščekivanju npr. novoga filma Briana De Palme pogleda i poneki egzotičniji naslov, a možda je riječ jednostavno o održavanju dobrosusjedskih odnosa?

'The Walker', r: Paul Shrader, trailer

Bilo kako bilo, program 21. TIFF-a je zaista opsežan i dovoljno raznolik da bilo kojem filmofilu izrastu zazubice. U deset dana festivala bit će prikazano 261 dugometražni i 91 kratkometražni film, od čega ih je 101 svjetskih premijera, a 107 sjevernoameričkih. A u 15 programa zaista se može naći za svakoga ponešto.

Tako će unutar programa 'Galas' gledatelji moći pogledati najnoviji film Woodyja Allena 'Cassandra's Dream', moralističku triler-dramu s Ewanom McGregorom i Colinom Farrellom u glavnim ulogma. Premijerno će biti prikazan i 'The Walker' Paula Shradera, krimi-drama o žigolu i homoseksualcu čije 'noćne poslove' omete optužba za ubojstvo te 'Sleuth' Kennetha Branagha, remake istoimenog filma iz 1972. prema drami nobelovca Harolda Pintera, s Michaelom Caneom i Judeom Lawom u glavnim ulogama. Tu su još i 'Eastern Promises' Davida Cronenberga, 'Rendition' oskarovca Gavina Hooda (triler o CIA s Reese Witherspoon, Meryl Streep i Jakeom Gyllenhaalom), 'Across The Universe' Julie Taymour (mjuzikl smješten u 1960e), 'Elizabeth: the Golden Age' Shekara Kapoura i 'Closing the Ring' Richarda Attenborougha.

'Rendition', r: Gavin Hood, trailer

Program 'Masters' prikazat će 20 filmova za izbirljiviju publiku. 'Le Voyage du Ballon Rouge' prvi je europski film festivalskog i kritičarskog miljenika Houa Hsiaoa-hsiena ('Three Times'), snimljen u francuskoj produkciji. A francuske će boje braniti i troje klasika – Claude Chabrol s 'La Fille Coupée en Deux', Eric Rohmer s 'Les Amours D'Astreet Et De Celadon' te Jacques Rivette s 'Ne Touchez Pas La Hache'. 'The Man From London' Bele Tarra, 'Desengagement' Amosa Gitaija, 'It's A Free World' Kena Loacha i 'Glory To The Filmmaker' Takeshija Kitana također su namijenjeni probirljivim filmskim nepcima.

'Le Voyage du ballon rouge', r: Hou Hsiao-hsien, trailer

Program 'Canada First' prikazat će debitantske filmove kanadskih mladih nada, 'Contemporary World Cinema' nudi atraktvne naslove iz cijeloga svijeta (od 'Šume žalovanja' Naomi Kawase, preko 'The Banisment' Andreja Zvyangitseva pa do 'Klopke' Srđana Golubovića), a 'Midnight Madness' prikazat će najnovije filmove Georgea A. Romera ('Diary Of The Dead'), Takashija Miikea ('Sukiyaki Western Django') te Darija Argenta ('La Terza Madre', završni dio trilogije o vješticama započete kultnom 'Suspirijom').

'La Terza madre', r: Dario Argento, trailer

Američki filmovi iz programa uglavnom su kriminalističke drame i trileri. Uz ranije spomenute 'The Walker', 'Cassandra's Dream' i 'Rendition', trilerski predznak nose i 'Before The Devil Knows Your Dead' Sidneya Lumeta te  'Cleaner' Rennyja Harlina. Brian De Palma predstavit će se ratnom dramom 'Redacted', Sean Penn anti-ratnom provokacijom 'Into The Wild', a oskarovac Alan Ball ('Vrtlog života', serija 'Dva metra pod zemljom') snimio je ratnu dramu 'Nothing Is Private', o odrastanju mlade Arapkinje tijekom Zaljevskog rata.

Torontov direktor programa Noah Cowan prokomentirao je velik broj kriminalističkih i ratnih tema u američkim filmovima usporedivši ih s post-vijetnamskom erom i filmovima o osveti popularnima tijekom 1970ih. 'Kada se SAD suoče s ratovima koji su frustrirajući u nemogućnosti da budu potpuno shvaćeni, to se odražava u njihovim filmovima', kaže Cowan. 'Baš kao i tijekom 1970ih, pojavljuju se filmovi koji odražavaju paranoju zbog vlade i policijske korupcije, a ista proizlazi iz frustracije i bijesa zbog svega što se događa u svijetu'.

'Into the Wild', r: Sean Penn, trailer

Od nekih nazivan 'festivalom nad festivalima', TIFF je osnovan 1976. godine kao revija nagrađivanih filmova s prestižnih svjetskih filmskih fešti. Organizatori su ubrzo nanjušili komercijalne mogućnosti samoga događaja, u to su uvjerili i velikodušne sponzore, a festival je trenutno na glasu kao važan marketinški stroj hollywoodskih studija. Iako ga mnogi smatraju početkom sezone lova na nagrade (pa tako i za Oscara), Toronto je još uvijek ostao važan i za promoviranje nezavisnih filmova koji zbog velikog broja posjetitelja i medijske pažnje ipak dođu do (nešto) šire publike.

Pa ako nemate strpljenja, novaca vam ne nedostaje, a uz to želite napraviti 10-dnevni filmski maraton, TIFF traje od 6. do 15. rujna, a sve informacije koje bi vas još mogle zanimati chekirajte na službenom sajtu.

Komentari

Nema komentara.