Jeste li čuli za Telluride - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Jeste li čuli za Telluride

Jeste li čuli za Telluride

I Amerika svoj Motovun ima, a krije ga u bespućima Colorada. Ove godine ugostili su Herzoga, Penna i Baumbacha, a novinarima i opet naplatili upad.

s.p. 04.09.2007 0 komentara

Jeste li čuli za Telluride

U američkom Tellurideu (31.8. - 3.9. 2007.), upravo je završilo 34. izdanje filmskog festivala koji uživa veliki 'insajderski' ugled i kojem je svojevremeno sam David Lynch zahvalio što je spasio - art-film. Iako lokacijom podsjeća na ‘Američki Motovun’, Telluride je po nekim karakteristikama jedinstven je u svijetu. Program nikad ne objavljuje unaprijed, a svake je godine rasprodan, ne dijeli nagrade, ali uvijek ima hot hot goste i - novinarima naplaćuje press iskaznice. 

U Tellurideu, kao što rekosmo nema nagrada, ali se zato svake godine iskazuje počast nekolicini filmskih faca. Ove godine slavila se karijera Daniela Day-Lewisa, pa je prigodno pušten i insert iz There Will Be Blood’, dugoočekivane drame P.T. Andersona koja u distribuciju kreće za Božić. 

Počast je dopala i indijskog redatelja Shyama Benegala, koji se predstavio filmom  Trikal: Past, Present, Future’ melodramom smještenom u specifičnu kulturu Goe, te konačno filmskog skladatelja Michela Legranda, koji je radio s facama kao što su  Godard, Claude Lelouch i Clint Eastwood.

A baš Clintova kći Alison, odlučila je u Tellurideu pokazati da ne želi biti samo glumica, i prikazala svoj redateljski debi, 'Rails and Ties', dramu o dvije obitelji suočene s tragičnim događajem, čiju glumačku ekipu predvode Kevin Bacon i ‘domaćica’ Marcia Gay Harden

Svoj novi film, baš je u Tellurideu prikazao i Werner Herzog. Dokumentarac 'Encounters at the End of the World', natjerat će vas, kažu kritičari, da se zaljubite u Antarktik i njegove podjednako bizarne životinjske i ljudske stanovnike - fizičare, biologe i vulkanologe.

S Herzogovim filmom par zajedničkih točaka ima i novi film Seana Penna. Osim što je i on bio jedan od favorita kritike, Pennov ‘Into the Wild’ /NASLOVNA/ ekranizacija je biografske knjige Jona Krakauera o studentu koji je podijelio sve što ime i otišao živjeti na 'kraj svijeta' - u divljinu Aljaske.


‘Into the Wild’, r: Sean Penn, trailer  

Noah Baumbach predstavio je svoju humornu drama ‘Margot at the Wedding’ u kojoj Nicole Kidman želi spriječiti vjenčanje svoje sestre Jennifer Jason Leigh, a obiteljskim sukobom, ali onim sina i umirućeg mu oca, bavili su se i Jim Broadbent i Colin Firth u drami Ananda Tuckera  -  'When Did You Last See Your Father?'. 


‘Margot at the Wedding’, r: Noah Baumbach, trailer

Ako je suditi po zapisima novinara koji su svoje ulaznice platili, jedan od zanimljivijih naslova u Tellurideu bio je i - 'Juno'. Nakon satire 'Hvala što pušite' redatelj Jason Reitman napravio je još jednu komediju, ali u ovoj Ellen Page glumi 16-godišnjakinju koja nakon seksa s najboljim frendom zatrudni, pa traži najbolji par koji će posvojiti njezino dijete. Naročito je pohvaljena scenaristica  Diablo Cody (pseudonim Brooke Busey-Hunt) koja je iz takve priče napravila komediju s realističnim likovima i neočekivanim dijalozima.  

U Telluride su doputovale i jake canneske snage - dobitnik Zlatne palme ‘4 mjeseca, tri tjedna i 2 dana’, proslavljeni crtić 'Persepolis' Marjane Satrapi, te za režiju u Cannesu nagrađeni 'The Diving Bell and the Butterfly’ Juliana Schnabela, nastao po memoarima urednika francuskog Ellea, Jean-Dominique Baubyja, a koji je igrom slučaja ostao posve paraliziran i mogao pomicati tek jedno oko.   

Kad smo već kod dobitnika nagrada, recimo i to da su u Tellurideu vrtili i film koji je za svog favorita izabrala sarajevska publika - 'The Band's Visit' Erana Kolirina.  

U posebnom programu predstavili su se i filmovi o fimovima: ‘Man in the Shadows: Val Lewton’, u kojem Martin Scorsese i Kent Jones odaju počast producentu Lewtonu; ‘For the Love of Movies: The Story of American Film Criticism’ u kojem gostuje i veliki Roger Ebert; te ‘Bergman Island: Ingmar Bergman on Faro Island, Cinema & Life’ Marie Nyrerod koji je odao počast i nedavno preminulom Bergmanu.

Komentari

Nema komentara.