Kratkometražni čudaci iz Toronta - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Kratkometražni čudaci iz Toronta

Kratkometražni čudaci iz Toronta

Dobiti nagradu na Svjetskom festivalu kratkometražnog filma u Torontu, kažu, nije mala stvar.

d.ć.p. 20.06.2008 0 komentara

Kratkometražni čudaci iz Toronta

Svjetski festival kratkometražnog filma u Torontu filmašima je drag zbog dvije veoma primamljive činjenice - dijeli jedne od najvećih nagrada (financijski gledano) za kratkometražna filmska ostvarenja, a pobjednici kategorija za najbolji animirani i igrani film razmatraju se kao konkurenti za Oscara.

Ove godine za to su se ogrebali kanadski i francuski autori. Najbolji kratki animirani film je 'Boar Attack' Jaya Whitea, smiješna i inovativna priča o sinu koji kreće u potragu za izgubljenim ocem baletanom. Najbolji kratki igrani film je 'Man On The Asphalt' autorskog dvojca Marre – Pont, priča o djevojci koja jednog lijepog proljetnog dana doživi sudar zbog kojeg potpuno drugačije sagleda svoj život.


'Boar Attack', r: Jay White

Najbolji eksperimetalni film je 'Roastbeef', neobična priča o rasplesanoj ženi koju uzbudi zvuk noža u mesnici, a najbolji dokumentarni je poljski 'Zietek' Bartoša Blaškea koji govori o naivnom imjetniku Bogdanu Zieteku koji je svoju kuću ispunio velikim ženskim lutkama, a njegova supruga nema ništa protiv te opsesije /naslovna/.

Najbolji kanadski uradak je onaj Sarah Galea-Davis 'Can You Wave Bye-bye?', drama o ženi kojoj nedostaje bivši ljubavnik i koja se bori s vlastitim kompleksima. Publici se najviše svidio njemački 'Getting Out' T. Gluda i L.Wassaiza, živopisna priča o osamnaestogodišnjem Denisu koji se natječe na Danskom idolu, a podržava ga cijelo njegovo selo – svi osim vlastite majke. No, kad Denis otkrije svoju tajnu uživo pred kamerama, život cijelog sela će se izokrenuti naglavačke. Za ovu nagradu publike konkurirali su svi radovi prikazani na festivalu – njih ukupno 268.


Izvrsna reklama za Worldwide Short Film Festival i kratka pouka mladim filmašima

Iz popratnog programa posebno zanimljiv je bio program 'Japanese Spotlight: Genius Party' u sklopu kojega su prikazani radovi animatorske kuće STUDIO 4˚C koji je radio projekt 'Animatrix', a željno se iščekuje i njihov nadolazeći projekt 'Batman: Gotham Knight'.

Zanimljiv dio programa je i kategorija 'Celebrity Shorts', koja predstavlja kratke radove slavnih ili pak one o slavnima. Ove godine je premijeru imao prvijenac Kate Hudson ('Cutlass') - priča o djevojčici koja želi skupu gitaru, kratka komedija o anonimnom Bobu Geldofu koju smo već predstavili i komedija o tome pije li Bill Murray mlijeko ('FCU: Fact Checkers Unit') koju možete pogledati malo niže. A ako redovito čitate Filmski.net, onda već znate da Murray voli i žešća pića od mlijeka…


'FCU: Fact Checkers Unit', slučaj: Bill Murray

Komentari

Nema komentara.