Kompletira se program Pula Film Festivala - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Kompletira se program Pula Film Festivala

Kompletira se program Pula Film Festivala

Objavljen je popis filmova u međunarodnoj konkurenciji, Matanić je i službeno 'in', a u tijeku su prijave za dvije popratne pulske radionice.

p.h. 27.06.2006 0 komentara

Kompletira se program Pula Film Festivala

Domaću kompeticiju i neke od popratnih programa predstojećeg, 53. Pula Film Festivala / 15.07. do 22.07 / objavili smo nedavno na našem siteu. Novosti koje su ovih dana iskrsnule na službenom siteu festivala tiču se međunarodnih filmskih veličina uhvaćenih u pulsku mrežu, ali i zanimljivih radionica koje prate tu manifestaciju.

U međunarodnoj konkurenciji se tako ove godine našao i pobjednik minulog canneskog festivala Ken Loach sa svojim 'Vjetrom koji povija ječam', zatim favorit iz konkurencije, Almodovarov 'Volver', neslavni Kaurismakijev 'Lights In the Dusk', kao i 'United 93' Paula Greengrassa iz off programa istog festivala.

Na popisu je i politički teškaš, Hany Abbu-Assadov 'Paradise Now' ove je godine bio nominiran za Oscara u kategoriji stranog, a 2005. za Zlatnog Medu Berlina, koji mu je izmakao, a u Puli će se naći i 'The Proposition', antivestern Davida Hillcoata rađen prema scenariju Nicka Cavea prikazan u sekciji Panorama Berlinalea 2006...

Kao uljez među festivalskim akvizicijama na pulskom popisu se smjestio i zadnji u nizu filmova grčkog teškaša Coste Gavrasa, 'Le Couperet', krimi komedija o nezaposlenom kemičaru koji odlučuje pobiti konkurenciju ne bi li se domogao posla, 'Breakfast On Pluto' proslavljenog oscarovca Neila Jordana, te dva hvaljena filma koreanca Ki-duk-kima: 'The Bow' (prikazan u popratnom progarmu Cannesa 2005.) i '3-Iron' koji na Mostri 2004 okitio s čak četiri nagrade, ali mu je Zlatni lav izmakao za dlaku. Ovako izgleda kompletan popis međunarodne kompeticije 53. PFF-a:

*3- Iron, Ki-duk Kim
*The Beauty Remains, Ann Hu  
*The Bow, Ki-duk Kim (naslovna)
*Breakfast on Pluto, Neil Jordan
*Le Couperet, Constantin Costa-Gavras 
*Factotum, Bent Hamer
*Lights in the Dusk, Aki Kaurismäki
*One Day in Europe, Hannes Stöhr
*Paradise Now, Hany Abu-Assad
*Pingpong, Matthias Luthardt
*Le promeneur du champs du Mars, Robert Guédiguian
*The Proposition, David Hillcoat
*Romanzo Criminale, Michele Placido
*La tigre e la neve, Roberto Benigni
*United 93, Paul Greengrass
*Volver, Pedro Almodóvar
*The Wind that Shakes the Barley, Ken Loach

Novost je i da je molba umjetničkog ravnatelja festivala Zlatka Vidačkovića upućena Ministarstvu i HRT-u da se film 'Volim te' Dalibora Matanića prebaci na 35 mm vrpcu prihvaćena, pa će se Matanićeva oda generaciji 2000. o yuppieju zaraženom AIDS-om natjecati zajedno s ostalima u domaćoj konkurenciji u Puli.

U sklopu zanimljivog popratnog programa ovogodišnjeg PFF-a, našle su se i dvije interesantne radionice:

*Filmska škola profesora Baltazara
Dječja radionica animiranog filma za djecu u dobi od 5 - 12 godina odvija se neposredno prije početka PFF-a. Tijekom petodnevnog tečaja pod vodstvom akademskog slikara i snimatelja Danila Dučaka djeca će učiti osnove animiranog filma, tehnike produkcije, praktični rad kompjutorske animacije i samostalno proizvesti svoj prvi crtani film. Prošlogodišnja tema bio je profesor Baltazar, a ovogodišnja će biti animirani film na temu 'životinjsko carstvo'. Prijave i informacije potražite na službenoj stranici

**doFuraj svoj film!
Natječaj za festival amaterskog filma koji se održava treću godinu u sklopu PFF-a. Na njemu mogu sudjelovati svi filmovi snimljeni do rezolucije 640x480 u trajanju od 5 sekundi do 5 minuta, a montaža materijala postoji kao opcija, a ne kao obveza, navode organizatori. O najboljim filmovima odlučivat će stručni žiri, ali i internetska publika, a radove možete slati do 4. srpnja. Više o uvjetima natjecanja i prijavnicu potražite na za to predviđenom službenom siteu.

Komentari

Nema komentara.