Oprostite, čiji je ovo bombaš - samoubojica? - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Oprostite, čiji je ovo bombaš - samoubojica?

Oprostite, čiji je ovo bombaš - samoubojica?

Hoće li Palestinci zbog Izraelaca povući konkurenta za Oscara? Zašto su na londonskom aerodromu maltretirani junaci Winterbottomovog 'Guantanama'?

p.h. 03.03.2006 0 komentara

Oprostite, čiji je ovo bombaš - samoubojica?

Sudbina trećeg dugometražnog uratka Palestinca Hany Abu - Assada 'Paradise Now' na predstojećoj dodjeli Oscara, gdje je isti nominiran u kategoriji najboljeg stranog filma, neizvjesna je. Politička vatra na relaciji Izrael – Palestina se raspirila u vrijeme priprema za dodjelu te američke filmske nagrade, a borbe, koje su se vodile oko toga hoće li ili neće Palestina biti navedena kao zemlja porijekla te drame, ovih dana eskaliraju, pa se traži i skidanje filma s repertoara.

Abu - Assadov film je već pobrao Zlatni globus za najbolji strani film, te obišao brojne svjetske festivale službeno upisan kao palestinski uradak, a naša publika imala ga je priliku vidjeti i na prošloodišnjem HRFFu u Zagrebu. 'Paradise Now' je priča o sudbini dvojice mladića Saida (Kais Nashef) i Khaleda (Ali Suliman) koji u gradiću Nabulusu (dio Zapadne Obale pod palestinskom upravom) provode sasvim običan dan pijući čaj i pušeći nargilu. Iznenada im prilazi pripadnik neimenovane gerilske jedinice Jamal i priopćava da je upravo njima dvojici pripala čast da izvedu samoubilački bombaški napad u Tel Avivu. Film prati daljnji razvoj događaja, njihovo opraštanje od obitelji i puta na mjesto zločina gdje se sami moraju suočiti sa sudbinom i obraniti svoja uvjerenja.

Shafiq Rasul i Ruhel Ahmed, bivši zatvorenici čija je sudbina prikazana na filmu 'The Road to Guantanamo', ujedno i dvojac ugnjetavan u londonskoj zračnoj luci

Izraelci su film odmah proglasili ljigavom apologijom terorizma i nasilja, te su žestokoj medijskoj bitci najviše političke instance zahtijevale da se Palestina izbriše iz rubrike zemlje porijekla ili u najmanju ruku da se film vodi kao nastao na prostorima pod palestinskom upravom. Ovih dana na internetu je prokolala i peticija kojom roditelji troje djece poginule u jednom od samoubilačkih napada na Tel Aviv traže da se film povuče s repertoara i iz natjecanja. Inače, Izrael je Zapadnu Obalu i Pojas Gaze osvojio nakon šestodnevnog rata na Bliskom Istoku 1967, a devedesetih je Palestina dobila pravo na određene zone iz tog područja.

Za razliku od predfestivalskog iznenađenja priređenog Abu - Assadovom filmu, ekipu Winterbottomovog i Whitecrossovog 'Road To Guantanamo', iznenađenjce je čekalo na povratku iz Berlina gdje je film ovjenčan Srebrnim Medvjedom za režiju. Naime, glumačku ekipu koja u filmu igra nesretnu Tiptonsku trojku čije je putovanje u Pakistan završilo trogodišnjim boravkom u zloglasnom američkom logoru Guantanamo na londonskom aerodromu Luton dočekalo veliko iznenađenje. Glumce Farhada Haruna Rizwana Ahmeda, te dvojicu iz Tiptona Shafiqa Rusula i Rhuhela Ahmeda koji su se vraćali u Veliku Britaniju iz Berlina službeni su aerodromski policajci navodno maltretirali, oduzeli im mobitele i verbalno ugnjetavali, a Rizwan Ahmed tvrdi da ga je jedan od policajaca pitao namjerava li možda snimiti još koji politički film. Bedforshireska policija tvrdi kako nitko nije bio uhapšen, te da je sve bilo samo dio sigurnosne provjere kao dio provođenja Terorističkog Akta.

Komentari

Nema komentara.