6. ZagrebDox u Movieplexu - Dokumentarni
Home      Vijesti      Dokumentarni      6. ZagrebDox u Movieplexu

6. ZagrebDox u Movieplexu

Na novoj lokaciji nude se antiberluskonijevska 'Videokracija', glazbeni hit 'Anvil', filmovi o Bajagi i Severini te pobjednici IDFA-e i EFA-e.

s.p. 01.02.2010 0 komentara

6. ZagrebDox u Movieplexu

Najavljen je 6. ZagrebDox – a glavna novost je da se ove godine po prvi puta održava u Movieplexu u centru Kaptol! Tako se ovaj festival dokumentaraca seli iz svog 'prirodnog staništa' u SC-u gdje stalno kruže studenti-filmofili, no zato ZgDox 'useljava' u multiplex s pet kvalitetnih kinodvorana. Projekcije će se održavati paralelno u svim dvoranama, dnevne projekcije naplaćivat će se 20 kuna, a večernje 25 kuna, s tim da će u jednom od kina biti i besplatne projekcije.


'Videokracija', trailer.

'Međunarodna konkurencija i ove godine obuhvaća pobjednike relevantnih svjetskih festivala: pobjednik IDFA-e 'Zadnji vlak', dobitnik Europske filmske akademije 'Zvuk insekata – bilješka o mumiji', te dobitnik najvažnije europske televizijske nagrade 'Prix Europa' 'Kemoterapija'. Naš favorit je sigurno 'Videokracija' – film koji razotkriva medijsku strategiju koja je Berlusconiju omogućila dolazak na vlast. U regionalnoj konkurenciji imamo 'Selo bez žena' Srđana Šarenca koji je pobijedio na Pitching forumu 2008., a svoje radove  predstavit će i niz hrvatskih autora: Damir Čučić,  Hrvoje Juvančić, Rasim Karalić i mnogi drugi.

Službena konkurencija uključuje 65 naslova koja ulaze u utrku za glavnu nagradu, Veliki pečat, dok je u službenom programu, pored tri otprije poznata programa ('Glazbeni globus', 'Kontroverzni Dox' i 'Happy Dox') novost program 'Stanje stvari' koji kroz dokumentirane priče o problemima iz različitih društvenih sfera daje nesvakidašnji uvid u svijet u kojem danas živimo.


'Anvil', trailer.

Novost ovogodišnjeg festivalskog izdanja su i 'Dox Događanja', program filmova iz Hrvatske i regije čiji su autori  odabrali ZagrebDox za svjetsku premijeru svojih dokumentaraca. Među tim filmovima sugurno će popularni biti glazbeni dokumentarac o Bajagi, te film o Severini i njenom koncertu u Beogradu. U Glazbenom globusu također imamo jednu poslasticu – nagrađivani 'Anvil' o starim metalcima!

Popratni programi uključuju dvije retrospektive: 'Suvremeni njemački dox' te 'Hrvatski AutoDox' u selekciji Diane Nenadić. Autorska večer ove je godine posvećena nedavno preminulom filmskom velikanu Anti Babaji, a novost Festivala je i program 'Y(o)u nostalgija' koji sadrži dvanaest epizoda serije 'Robna kuća' u režiji Igora Stoimenova. Šesti ZagrebDox održavat će se od 28. veljače do 7. ožujka, u 8 dana će se u 5 dvorana Movieplexa svakodnevno održavati 25 projekcija i prikazati 140 dokumentaraca. Više informacija o Festivalu možete pronaći na službenoj stranici ovdje.

Komentari

Nema komentara.