Polemika oko dokumentaraca na DHF-u - Dokumentarni
Home      Vijesti      Dokumentarni      Polemika oko dokumentaraca na DHF-u

Polemika oko dokumentaraca na DHF-u

Nikica Gilić uputio je Otvoreno pismo Upravi Dana hrvatskog filma: 'producenti ne smiju biti selektori u konkurenciji u kojoj imaju svoje filmove!'

s.p. 06.03.2008 3 komentara

Polemika oko dokumentaraca na DHF-u

Ugledni filmolog dr. Nikica Gilić, docent i predavač teorije filma na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, oštro je napao upravu 17. Dana hrvatskog filma. Gilić, koji je inače bio selektor dokumentaraca na prethodnom, 16. DHF-u, već se protivio prijašnjim podjelama dokumentaraca na 'televizijske' i 'filmske', što je navodno rađeno kako bi (H)TV dokumentarci imali prikladnije termine prikazivanja. Sada je digao glas zbog toga što je selektorica dokumentaraca usko povezana s proizvodnjom trećine filmova koji se nalaze u konkurenciji.

Selektorica DHF-a u kategoriji dokumentarnih filmova, Nana Šojlev, opovrgnula je da je u toj kategoriji došlo do sukoba interesa, iako je među izabranim filmova njih šest nastalo u produkciji i koprodukciji HTV-a u vrijeme kad je bila urednica Dokumentarnog programa te kuće. I umjetnički direktor DHF-a Tomislav Kurelec istakao je problem pronalaska selektora 'koji ni na koji način nije povezan sa recentnom filmskom proizvodnjom', pa je izjavio da će za iduće izdanje festivala razmisliti o prijedlogu struke da u selektorskom žiriju ubuduće budu filmski kritičari. U svakom slučaju, kako bi znali zbog čega se polemika vodi, u cijelosti prenosimo Otvoreno pismo dr. Nikice Gilića koje je upućeno medijima:

''OTVORENO PISMO UPRAVI DANA HRVATSKOG FILMA

Poštovani, s obzirom da Dani hrvatskog filma (DHF) opet pokušavaju pogodovati pojedincima s HTV-a, želim jasno reći: producenti ne smiju biti selektori u konkurenciji u kojoj imaju svoje filmove, gđa Nana Šojlev s HTV-a nije smjela biti selektor jer je njeno ime na špici prijavljenih filmova. Kako točnost navedene tvrdnje smatram očitom (ne treba je argumentirati), osvrnuo bih se na izjavu iz uprave DHF da nema dovoljno ljudi koji nisu producenti, pa su zato angažirali gospođu Šojlev. Upozorio bih upravu da mnogi redatelji (snimatelji, montažeri, itd.) na ovim DHF nemaju prijavljene filmove (možda Bogdan Žižić, Nenad Puhovski, Bruno Gamulin, Tanja Golić, Slaven Zečević, Goran Trbuljak, Stanko Herceg, Vjekoslav Vrdoljak, Ivana Fumić, Elvis Lenić, Ante Babaja, Zvonimir Berković, Saša Ban?), a kritičara koji nisu producenti ima na desetke.

Tako, se, primjerice, kritičar Tomislav Čegir u novije vrijeme bavi upravo dokumentarnim filmom, dr. Marijan Krivak se bavi 'alternativnim' (eksperimentalnim i dokumentarnim) filmom, Tomislav Šakić se bavi poviješću hrvatskog filma, mr. Bruno Kragić, Dražen Ilinčić i Katarina Marić su u više navrata pisali o dokumentarnom filmu te bili selektori dokumentarnih filmova ili članovi žirija DHF i drugih festivala, a dr. Mato Kukuljica, mr. Ivo Škrabalo i prof. Krešimir Mikić itekako dobro poznaju dokumentarni film, baš kao i njihov mlađi kolega Juraj Kukoč. Potom, Damir Radić i Mima Simić zainteresirani su za sve alternativne modele proizvodnje, a siguran sam da bi barem jedan od ovih kritičara pristao biti selektor na DHF, samo da ga se pitalo: mr. Jurica Pavičić, Zlatka Sačer, Hrvoje Pukšec, Josip Grozdanić, Igor Saračević, Dragan Rubeša, Janko Heidl, Jurica Heidl, dr. Tomislav Brlek, Dragan Jurak, Zlatko Vidačković, Mate Ćurić, Dean Šoša, Arsen Oremović, Nenad Polimac, Rada Šešić, Jelena Jindra, Tihomil Hamilton, Vladimir C. Sever, Aldo Paquola, Jakov Kosanović, Željko Luketić... Treba li nastaviti popis članova društva kritičara?

HTV je državna, tzv. javna ustanova i ne bi smio gušiti umjetničke festivale. Ako su neki autori s HTV-a nezadovoljni tretmanom TV-dokumentaraca, neka se jave gospodinu Vanji Sutliću, potraže sponzore, kontaktiraju druge TV-kuće i osnuju televizijski festival ili festival TV-dokumentaraca.

Dr. Nikica Gilić, filmolog, Filozofski fakultet, Zagreb''

Komentari
A: august999 09.03.2008 Pogledaj profil

kako tipicno! kolko znam ista je spika i s dodjeljivanjem love za snimanje filmova. u ziriju sjedi pola filmasa i onda sami sebi dodjeljuju filmove. tak je vrdoljak osigurao lovu za dugu mracnu noc. to ima samo kod nas

A: smitty 08.03.2008 Pogledaj profil

gile, car. :)

A: mito i korupcija 07.03.2008 Pogledaj profil

Sramota!!!!!!! Treba ponistit selekciju i pronaći nove selektore. 2-3 za po svaku kategoriju. U kojoj bi se pravnoj drzavi ovako nesto dogodilo?!