Kako se glumci igraju redatelja - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Kako se glumci igraju redatelja

Kako se glumci igraju redatelja

U redateljskom poslu ove godine okušali su se mnogi glumci. Što je to tako privlačno s druge strane kamere?

z.m. 27.12.2007 0 komentara

Kako se glumci igraju redatelja

Pošast režiranja proširila se među glumačkom populacijom. Gotovo da je teže pobrojati one koji se nisu okušali u režiranju nego sve one koji jesu. Odjednom svi imaju projekte, prijavljuju se na festivale i, što je najzačudnije, često ne prolaze loše. Što to tjera uspješne glumce da se prihvate redateljskog posla? Razlog je možda posve banalan – s vremenom im dosadi plesati kako drugi sviraju. 

George Clooney /naslovna/ koji iza sebe ima hvaljene i nagrađivane 'Ispovijedi opasnog uma' i 'Laku noć. I sretno' kaže: 'Kad sam počeo režirati imao sam osjećaj kao da sam slikar, a ne samo slika.' Rekao bi naš narod - trava je u susjedovom vrtu uvijek zelenija. Neki su jednostavno perfekcionisti i vjeruju da bi sami najbolje obavili posao. Tommy Lee Jones, koji je redateljski debitirao s 'Tri sprovoda u Meksiku' kaže: 'Želim raditi posao svakoga na na setu, to je pohlepa za kreativnom kontrolom, pohlepa za umjetnošću.' Hm, Tommy to bi se mogolo nazvati i egocentrizam, ali kako god ti kažeš...


Kritika je nahvalila Affleckov 'Gone Baby Gone' - trailer

Neki glumci vjeruju da će režiranje produljiti njihovu karijeru kada postanu prestari za određene uloge. Možda je upravo karijera na zalasku nagnala Clinta Eastwooda da se primi redateljske palice. Njegova kćer Alison nedavno se također otisnula u redateljske vode, a prvijenac 'Rails & Ties' prikazan joj je na Toronto film festivalu, gdje su premijeru imali i prvijenci Helen Hunt, Davida Schwimmera i Gaela Garcie Bernala. Ove jeseni premijere su imali filmovi Roberta Redforda, Bena Afflecka, Denzela Washingtona i Anthonya Hopkinsa, kao i uratci mlađahnih Kirsten Dunst i Natalie Portman.

Izgleda da novopečeni redatelji nemaju problema s pronalaženjem glavnih glumaca jer im se nekadašnji kolege rado odazivaju. Glumci/redatelji dobro znaju što se može lako, a što teže odglumiti i zato ne forsiraju glumce. Jodie Foster ('Mali čovjek Tate') smatra da glumačko iskustvo poboljšava osjećaj za dramatizaciju priče: 'Jako mali broj ljudi u filmskoj industriji zapravo razumije zašto neka je scena dobra, a druga nije. Glumci to jednostavno znaju.'


'The Great Debaters', r: Denzel washington

Ipak, poznata je Hitchcockova izjava da su glumci poput stoke, a redatelj ih usmjerava i pazi da ne odu predaleko u svojim improvizacijama. Kada glumac postane redatelj teško mu je odrediti tu granicu pa često takvi filmovi budu razvučeni ili preglumljeni. Upravo takvima dio kritičara opisuje redateljske radove Seana Penna. Ipak, on tvrdi da je redateljski posao upravo ono za što je stvoren. Dosad je režirao četiri filma, a najnoviji je 'Into the Wild' o lutanjima mladog čovjeka po Americi.

Je li prelazak svih ovih glumaca u redateljske vode zapravo samo trend? Sjetimo se, ne tako davno, među holivudskim glumcima vladala je pomama za – kazalištem. Svi su se htjeli okušati na kazališnim daskama, pri čemu su neki neslavno propali, npr. Julia Roberts, a neki su se proslavili - Kevin Spacey i Cate Blanchett čak su postali ravnatelji kazališnih kuća (o njihovim najnovijim zgodama više na Teatar.hr).

Mijenjanje strane kamere nije strano ni redateljima – velikani poput Romana Polanskog, Martina Scorsesea  i Davida Cronenberga imali su svoje glumačke role, a ove godine su glumili i Sydney Pollack ('Michael Clayton'), Quentin Tarantino ('Planet Terror') i Peter Berg ('Jaganjci i lavovi'). No zasada se čini da je mnogo više Holivuđana koji žele snimati nego biti snimani. 

Komentari

Nema komentara.