Sundance ili Slamdance – pitanje je sad - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Sundance ili Slamdance – pitanje je sad

Sundance ili Slamdance – pitanje je sad

Sundance nudi odmor u Belgiji i putovanje Osami Bin Ladenu, a Slamdance šetnju po Europi, turu po Kosovu i izbor za (malu?) Gay Miss Amerike.

s.p. 06.12.2007 0 komentara

Sundance ili Slamdance – pitanje je sad

Robert Redford pobrinuo se da alternativna (i wanna-be-cool) ekipa ima gdje izlaziti u svojim skijaškim odijelima. Od 17. do 27. siječnja 2008. u Park Cityju se održava 24. Sundance film festival, koji neki već smatraju toliko isfuranim da ga želi zamijeniti drugim, zaista nezavisnim festivalom – Slamdanceom. No, usprkos svemu, i ove godine Sundance ima nezavisni program i zvijezde od kojih sve zavisi.

Ove godine program nudi 121 dugometražni igrani i dokumentarni film, što uključuje 81 svjetsku premijeru. Festival otvara komedija 'In Bruges' u režiji poznatog dramatičara Martina McDonagha. U toj priči o plaćenicima na odmoru u Belgiji nastupaju Colin Farrell i Ralph Fiennes. Moći će se vidjeti i film 'Merry Gentlemen', u kojem se Michael Keaton prvi put predstavlja kao režiser, a Michela Gondryja ne treba posebno najavljivati, njegov otkačeni 'Be Kind Rewind' već smo najavljivali.


'In Bruges', r: Martin McDonagh, trailer

Za ljubitelje komedija tu je 'Pretty Bird' o kvazipoduzetnicima s Paulom Giamattijem i Billyjem Crudupom, a dosta se očekuje od filma 'Choke', adaptacije romana Chucka Palahniuka ('Klub boraca') o vezi majke i sina, seksualnoj ovisnosti i strahu od starenja. Casting je zanimljiv - Sam Rockwell, Anjelica Huston i Kelly MacDonald koja nastupa i u uvodnom filmu 'In Bruges'.

Među dokumentarcima se najviše iščekuje film Morgana Spurlocka - 'Where in the World Is Osama Bin Laden' o kojem smo pisali. Alex Gibney snimio je biografiju našeg starog poznanika, Huntera S. Thompsona, a film je dobio (pre)svečani naslov: 'Gonzo: The Life and Work of Dr. Hunter S. Thompson'. Filmofile će najviše zanimati biografija 'skandaloznog' redatelja Polanskog, o kome govori 'Roman Polanski: Wanted and Desired' Marine Zenovich, a oni koje zanima tko je laureat IDFA-e mogu pogledati i netom nagrađeni 'Stranded'.

Gusta festivalska konkurencija u sniježnom Park Cityu

A 14. Slamdance Film Festival održava se u isto vrijeme i na istom mjestu (Park City) kao i Sundance, ali nudi svoj, specifičan program iskonske filmske alternative. Dok se tipični holivudski blockbusteri vrte oko efekata i spektakla, alternativni i nezavisni filmovi uglavnom pokazuju nešto puno zanimljivije - međuljudske odnose.

Nakon 'Junfera u četrdesetoj', sve popularnije su teme o muško-ženskim odnosima i muškom sazrijevanju - uspjeh bi mogao doživjeti i film Stevea Clarka 'Frost', u kojem manhattanski zavodnik saznaje da se njegova mladenačka ljubav zaručila, što ga suočava s vlastitom prošlošću. Životom mladih bavi se i 'Glory Boy Days' Paula Encinasa, a u komediji 'How To Be' Olivera Irvinga mladi Arthur svoju krizu rješava uz pomoć gurua za samopomoć.
  
Napeta drama 'Portage' pomalo liči na 'Oslobađanje'- grupa cura se nađe sama u divljini i mora se boriti za vlastitu sigurnost. Dosta uzbuđenja nudi i 'Paranormal Activity' Orena Pelija, uz šokantne snimke demonskog opsjedanja. A horori su i teme specijalnih ponoćnih projekcija, 'Jack Brooks: Monster Slayer' nudi Roberta Englunda (Freddy iz 'Noćne more u Ulici brijestova'!) u glavnoj ulozi, a 'Spine Tingler! The William Castle Story' je zanimljiv dokumentarac o horor legendi Williamu Castleu, u kojem o njemu govore John Waters, John Landis, Joe Dante i Roger Corman.


'Jack Brooks: Monster Slayer', r: Jon Knautz, trailer

U dokumentarnom programu izdvajamo 'View From the Bridge: Stories from Kosovo' Johna Ealera i Laure Bialisa, u kojem Srbi, Albanci i Romi iznose osobne priče povezane uz povijest ovih prostora. Popularne su i biografije, 'Wesley Willis’s Joyride' bavi se životom rockera Wesleya Willisa, a 'Song Sung Blue' je tragična ljubava priča o životu muža i žene koji su kao glazbeni duo odavali počast Neilu Diamondu.

Ljubitelji glazbe 80-tih sjećaju se tinejdžerske zvijezde Tiffany čiji se odani fanovi Jeff i Kelly poigravaju voajerstvom u filmu nazvanom po njezinoj pjesmi 'I Think We’re Alone Now'. Tu su još i filmovi o treniranju sinkroniziranih plivača ('Sync or Swim'), hodanju 5000 km kroz Europu ('More Shoes'), a imamo i jedinstvene talente - tipove koji se natječu za titulu Miss Gay America u filmu 'Pageant' Rona Davisa i Stewarta Halperna.  

U siječnju očekujte opširnije najave oba festivala, a dotle se možete informirati na službenim sajtovima Sundancea i Slamdancea.

Komentari

Nema komentara.