Tropska grmljavina - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Tropska grmljavina

Tropska grmljavina

Tropic Thunder (2008.)

Dreamworks Pictures

107' akcija, avantura, komedija

Režija:           Ben Stiller

Uloge: Ben Stiller, Jack Black, Robert Downey Jr., Nick Nolte, Brandon Jackson, Steve Coogan, Danny R. McBride, Bill Hader, Jay Baruchel, Matt Levin, Andrea De Oliveira, Reggie Lee, Matthew McConaughey, Tom Cruise

Scenario:        Ben Stiller, Etan Cohen, Justin Theroux

Producent/i:   Ben Stiller, Stuart Cornfield, Eric McLeod

Zemlja:          SAD / Njemačka

Linkovi: službena stranica

Tropska grmljavina

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.20
51
0.00

Kako snimiti realan ratni film? Pa najbolje je razmažene hollywoodske zvijezde odvesti u azijsku džungu i upoznati ih s krijumčarima droge.

Tugg Speedman (Ben Stiller) je pompozna glumačka zvijezda koja se pokušava vratiti na vrh nakon niza nedavnih neuspjeha. U filmu-unutar-filma glumi Johna 'Four Leaf' Taybacka, hrabrog ratnog heroja na čijim se sjećanjima na Vijetnam temelji film. Jeff Portnoy (Jack Black) zvijezda je komične serije koja u ovom filmu vidi svoju šansu da se dokaže u ozbiljnim ulogama. Kirk Lazarus (Robert Downey Jr.) je sveprisutni glumac s pet Oscara, u potrazi za novim izazovima i mogućnostima transformacije. Čak se podvrgava kirurškim zahvatima ne bi li potamnio kožu za ulogu crnca. Alpa Chino naizgled ima sve. On je hip-hop zvijezda i poduzetnik i sada se želi uspeti na ljestvici ozbiljnih glumaca, a Kevin Sandusky je novi glumac, pun entuzijazma te se želi žarko dokazati i jednostavno je sretan što je dobio ovu ulogu.

Eto, sada kada ste se upoznali sa glavnim likovima, vrijeme je da čujete koju i o radnji filma. 'Tropska grmljavina' urnebesna je komedija u kojoj vidimo kako zapravo izgleda snimanje lošeg hollywoodskog ratnog filma. Frustrirani britanski režiser Damien Cockburn odbija zaustaviti snimanje, iako su mu producenti poručili da je odavno prekoračio budžet, i odvodi glumce duboko u džunglu kako bi postigao pravu gerilsku atmosferu. Bez asistenata, pratnje i mobitela uskoro nailaze na iznimno opasnu bandu trgovaca narkoticima koji odluče zatočiti 'američke uljeze', vjerujući da su glumci zapravo agenti američke agencije za borbu protiv narkotika. Zanimljivo je da svi koji rade na filmu isprva misle da su opasni banditi zapravo samo statisti i da je sve što vide oko sebe dio scenografije i scenarija. Uskoro se cijela filmska ekipa nađe u velikom problemu i morat će se jako potruditi ne bi li izvukli žive glave iz cijele ove priče.


'Tropska grmljavina', trailer

Baš kao i Stallone u zadnjem Rambu, Stiller je odlučio sudjelovati u svakom segmentu snimanja filma pa je tako potpisao režiju, scenarij (uz Justina Therouxa i Etana Cohena) te povrh toga glumi i producira. Kaže da je na ideju za film došao dok je surađivao sa Spielbergom na ratnoj drami 'Carstvo sunca', a na setu 'Tropske grmljavine' uspio je okupiti neke od najtraženijih hollywoodskih glumaca. Tu su Jack Black s kojime je već ranije surađivao u komediji 'Trzalica sudbine' i Robert Downey Jr., a listu slavnih i poznatih nastavljaju Tom Cruise, Nick Nolte i još mnogi. Kako bi cijela ova ratna priča bila što uvjerljivija, angažiran je vojni savjetnik Dale Dye koji je do sada radio na mnogim projektima ('Spašavanje vojnika Ryana') te je on svojim savjetima i komentarima uvelike pomogao filmu.

Kada imate ovakvu glumačku postavu i režisera/scenarista koji je cijelu svoju karijeru izgradio na komediji, zbilja je teško ne napraviti urnebesnu komediju. S time se slažu i kritičari internet stranice Rotten Tomatoes koji su film uzdignuli na visokih 82% i izgleda kao da su se natjecali tko će napisati bolju recenziju. Opće mišljenje glasi kako je 'Tropska grmljavina' prepuna satire i inteligentnog humora te da će, automatski po izlasku, postati apsolutni kino-hit. Film se u istoj mjeri svidio i običnoj publici, a ovako su napisali pojedini mediji – 'Film posjeduje mnoge već viđene elemente, ali usprkos tome uspjeva biti orginalan i ludo, ludo zabavan.' (San Francisco Chronicle), 'Ova izvrsna komedija prepuna je odličnih šala zbog kojih će vas boljeti trbuh od smijeha.' (New York Daily News).

'Tropska grmljavina' će bez ikakvih poteškoća pronaći svoj put i do hrvatske publike jer sadrži sve potrebne sastojke za uspijeh – dobar scenarij i režija, kvalitetni i zabavni glumci te dopadljiv humor. Kome ovo nije dovoljno, tu je i Robert Downey Jr., koji je dobio najbolje kritike od svih glumaca, u ulozi crnca. Ako ovo nije smiješno samo po sebi, onda ne znamo što jest

zl.m.