Matthew McConaughey

04.11.1969 Uvalde, Teksas, SAD Matthew David McConaughey

Plavokosi Teksašanin svoje je fanove osvojio zaraznim šarmom i seksi tijelom, a kritičari su ga zvali - nasljednikom Paula Newmana!

Matthew_McConaughey

McConaughey je jedan od onih koji su se devedesetih najviše trudili kako bi postigli slavu i popularnost. Svoj put pronašao je prvenstveno u romantičnim komedijama, a onda i u avanturama i dramama. Nakon završene srednje škole, mladi Matthew poželio je studirati pravo te je upisao University of Texas u gradu Austinu. Ubrzo je shvatio da to nije ono što ga zaista zadovoljava i ispunjuje pa odlučuje pohađati satove glume.

Prva ozbiljna prilika pružila mu se 1993. kad u jednom baru upoznaje casting agenta Dona Phillipsa koji je radio za redatelja Richarda Linklatera na filmu 'Dazed and Confused'. Matthew dobiva ulogu i pokazuje svoje glumačke sposobnosti u najboljem svijetlu. Bio je toliko dobar da je od početnih pet došao na nekoliko tisuća rečenica teksta.

Otvara mu se niz mogućnosti pa tako prihvaća nekoliko sporednih uloga u filmovima 'My Boyfriend's Back' (1993), 'Angels in the Outfield' (1994), i 'The Return of the Texas Chainsaw Massacre' (1995) satada također gotovo anonimnom Renee Zellweger. Napušta rodnu grudu Teksasa i seli u Hollywood, a nedugo zatim pridružuje se Drew Barrymore na snimanju komedije 'Boys on the Side' (1995). Dobiva ulogu teksaškog šerifa u priznatoj drami 'Lone Star' (1996), a onda i u John Grishamovom 'A Time to Kill' (1996). Okušao se i kao redatelj radeći na dokumentarcu 'Hands on a Hardbody' (1997).

Vraća se na veliko platno rame uz rame sa Jodie Foster u znanstveno fantastičnom 'Kontaktu' (1997). Odvjetnika iz osamnaestog stoljeća glumi u Steven Spielbergovom 'Amistad' (1997). Slijede komedije 'The Rebel' (1998) i 'Edtv' (1999), a onda hit triler 'Podmornica U-571' (2000). U romantičnoj komediji 'The Wedding Planner' (2002) zaljubljuje se u Jennifer Lopez, a u 'Kako se riješiti frajera za 10 dana' (2003) Kate Hudson koristi ga za jedan svoj novinarski projekt. Izvršni je producent i glumac u ambicioznoj akcijskoj komediji 'Sahara' (2005).

Veliko razočaranje bio je njegov slijedeći glumački pothvat, sportski triler 'Sve za lovu' (2005), kojeg nisu mogla spasiti ni imena poput Al Pacina. Vratio se romantičnoj komediji zajedno s kolegicom Sarah Jessicom Parker snimivši 'Kod kuće je najljepše' (2006) koji je izvrsno prošao kod publike, no kritika ga nije mazila. Trenera američkog nogometa glumio je u obećavajućem 'Bili smo maršali' (2006). Još jednom surađuje s Kate Hudson na filmu 'Nije zlato sve što sja' (2008), a pojavio se također u Ben Stillerovoj urnebesnoj komediji 'Tropska grmljavina' (2008). 

Filmom 'Sve moje bivše' potvrdio je status glumca za romantične komedije, ali se s kriminalističkim trilerom 'Cijena istine' okušao i u mračnijim filmovima. 2011. snimio je brutalni crnohumorni triler 'Ubojiti Joe' kojeg su kritičari proglasili 'rehabilitacijom Matthewa McConaugheyja' jer je nakon godina provedenih u romantičnim komedijama ovom ulogom šarmantnog sadista konačno pokazao zašto su ga na početku karijere nazivali 'nasljednikom Paula Newmana'. Ipak, nije se odrekao svog seksi izgleda te je zaigrao ulogu muškog stripera u Soderberghovoj humornoj drami 'Čarobni Mike'.

Svoj ljepuškasti izgled McConaughey je unovčio i u privatnom životu, te u rodnom Teksasu živi s brazilskom manekenkom Camilom Alves koju je oženio 2012. Imaju već dvoje djece, a najavili su i treće.

Njegov ljubavni život uvijek je bio na meti medija pa je tako poznato da je bio u vezi s poznatim glumicama Sandrom Bullock, Kate Hudson, Ashley Judd, Salli Richardson i Penelope Cruz. Nije poznat po skandalima, ali je zbog žalbi susjeda jednom kod njega navratila policija i pronašla ga kako - gol svira bubnjeve! To je pravi - buntovnik bez razloga!