Ben Stiller

30.12.1965 New York, New York, USA Benjamin Stiller

Biološki potomak legendarnih komičara Jerryja Stillera i Anne Meara, dokazuje da genetika nije šala te usprkos roditeljskom protivljenju, kreće njihovim stopama.

Ben_Stiller

Nije li divno roditi se u slavnoj obitelji i nastaviti roditeljskim stopama? Za neke je to možda užas, ali za Ben Stillera je to ono što ga je odredilo, kako i sam kaže, jer da su mu roditelji bili vodoinstelateri, možda bi i on to postao, ali roditelji su poznati komičari, Jerry Stiller i Anne Meara, koji su se navodno jako potrudili zadržati sina izvan hollywoodskog načina života, no jednostavno im nije uspjelo.

Ben Stilleru je showbiz u krvi, a to se vidjelo i u ranim nastupima kad bi glumio Sheakespearea u sestrinim tajicama ili kad bi snimao Super 8 kamerom, koju je dobio kad je imao deset godina. To su uvijek bili kratki prizori osvete prema nekom klincu iz škole koji je zadirkivao nespretnog Stillera.

Studirao je na UCLA, kazalište, film i TV, te se već tada počeo pojavljivati u filmovima, npr. u Steven Spielbergovom 'Empire of the Sun' (1987) ili u crnoj komediji 'The House of Blue Leaves' (1985).
Nastavio je snimati komične kratke uratke; 'Elvis Stories' (1989) o Elvisovim zaluđenim fanovima ili 'The Hustler of Money', parodiju na Martin Scorseseov 'The Color of Money' u kojem je karikirao Tom Cruisea, što ga je dovelo do angažmana u 'Saturday Night Live-u' 1989.

Stiller je zapravo jedan od fanova Tom Cruisea i impresioniran je njime dugi niz godina. Portretirao ga je kao Tom Crooze 2000. na MTV Movie Awards u isječku 'Mission: Improbable', koji je uključen u DVD izdanje filma 'Mission: Impossible II' (2000).

Poslije SNL showa, Stiller je dobio svoj vlastiti, na MTV-ju, a kasnije Fox-u, 'The Ben Stiller Show', koji se brzo ugasio, ali je ipak donio Stilleru Emmy za pisca komedija 1993. Nastavio je i s glumom, pa se pojavljuje u sporednim ulogama različitih produkcija: 'Hot Pursuit' (1987), 'Fresh Horses' (1988), 'That's Adequate' (1989) u kojem glumi cijela obitelj Stiller, čak i sestra Amy, 'Next of King' (1989), 'Stella' (1990) i 'Highway to Hell' (1992), ponovno u punom sastavu Stillerovih.

Želja za osvetom i ismijavanjem, koja mu je očito ostala još od školskih dana, motivirala je redateljski prvijenac 'The Reality Bites' (1994) gdje se pojavljuje zajedno s Winonom Ryder i Ethanom Hawkeom. Film je dobio dobre kritike i zabilježio je komercijalni uspijeh, ali slijedeći redateljski pokušaj, 'The Cable Guy' (1996), bio je totalna propast, vjerovatno zato jer je Jim Carrey bio angažiran u mračnoj ulozi što mnogi nisu mogli probaviti.

Nakon uloge u Adam Sandlerovoj komediji 'Happy Glimore' (1996), uživao je u uspjehu filma 'Flirting with Disaster' (1996), ali tek nakon dvije godine konačno će se naći u centru pažnje s komedijom 'There's Something About Mary' (1998), koja mu je otvorila vrata današnjeg uspjeha. Uslijedili su 'Your Friends and Neighbors'(1998) i 'Permanent Midnight' (1998). Slijedeći uradak, nošen hollywoodskim priznanjem, spojio ga je s dugogodišnjom prijateljicom Janeane Garofalo u 'Mystery Men' (1999), a zatim se posvetio glavnoj ulozi u šarmantnoj romansi 'Keeping the Faith' (2000).

Iste godine doživljava još jedan fantastičan uspjeh s komedijom 'Meet the Parents' (2000), kojom dokazuje da nije samo smiješni luzer i nespretnjaković, već i dostojan partner De Niru. Scenarij za film napisao je John Hamburg, s kojim će nastaviti suradnju u liku glupastog manekena u super-smiješnoj komediji 'Zoolander' (2001), u kojoj je i sam sudjelovao u izradi scenarija. Nesreća komedije bila je datum njezinog izlaska, upravo nakon nesretnog 11. rujna, pa nije doživjela veliki interes, ali već sada ima kultni status.

Uživajući sve veću slavu i popularnost pojavljuje se u 'The Royal Tenenbaums' (2001), gdje je imao čast glumiti s velikanima Gene Hackmanom i Anjelicom Huston te s Gwyneth Paltrow koja ulogu u tom filmu izdvaja kao jedini svoj dobri filmski portret od sredine 1990-ih.

U međuvremenu se oženio s Christine Taylor (2000), s kojom ima kćer Ella Oliviu (rođena 2002), a oboje su bili gosti serijie 'Friends', iako ne u istoj epizodi.

2003. ponovno je na velikom platnu. Glumi u crnoj komediji 'Duplex' (2003), koja je iznevjerila sudeći po blagajnama kina, baš kao i 'Along Came Polly' (2004), redateljski prvijenac već poznatog scenariste John Hamburga ('Zoolander' i  'Meet the Parents'), a zatim se pojavljuje u remakeu  poznate serije iz '70-tih godina, 'Starsky & Hutch' (2004).

Posljednji naslovi su mu komedije 'Envy' (2004) gdje glumi s Jack Blackom, 'Dodgeball' s Vince Vaughnom i nastavak hita 'Meet the Parents' - 'Meet the Fockers'.