Da Vincijev kod - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Da Vincijev kod

Da Vincijev kod

The Da Vinci Code (2006.)

Sony Pictures / Blitz film i video

149' krimi, drama, triler

Režija:           Ron Howard

Uloge: Tom Hanks, Audrey Tautou, Alfred Molina, Ian McKellen, Juergen Prochnow, Paul Bettany, Jean Reno, Clive Carter, Seth Gabel

Scenario:        Akiva Goldsman, prema romanu Dana Browna

Producent/i:   Brian Grazer, John Calley

Zemlja:          SAD

Linkovi:

službeni site
trailer
imdb

Da Vincijev kod

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.32
121
0.00

Ovaj film i roman po kojem je rađen postaju velika enigma za pisce i filmaše - kako, za ime Božje, ponoviti takav marketinški uspjeh?

Za vrijeme poslovnog boravka u Parizu, simbolog sa Harvarda Robert Langdon (Tom Hanks) prima hitni noćni telefonski poziv: stari kustos Louvrea ubijen je u muzeju. Kod njegovog tijela policija je pronašla zbunjujući znak i treba im pomoć stručnjaka. Tijekom dešifriranja te zagonetke, Langdon otkriva niz tragova skrivenih u djelima Leonarda Da Vincija. Langdon se udružuje sa talentiranom francuskom kriptologinjom Sophie Neveu (Audrey Tautou) i saznaje da je pokojni kustos bio član tajnog društva u kome su bili Newton, Botticelli, Hugo i Da Vinci. U trci kroz Pariz i London Langdon i Sophie se nadmudruju sa nepoznatom osobom koja kao da predviđa svaki njihov korak. Ukoliko njih dvoje ne dešifriraju zamršenu zagonetku na vrijeme, drevna tajna i eksplozivna povijesna istina biće zauvijek izgubljena...

Film je vjerna adaptacija istoimenog romana Dana Browna (čak i eksplicitno ekranizira hipotezu iz romana o Isusovoj djeci) i teško je pisati o filmu a ne spomenuti polemike oko prikaza Crkve i njenog društva Opus Dei, tumačenja Biblije, interpretacija dokumenata, iluminata, Da Vincija i najviše od svega - teorije o Isusovoj ženi i djeci koja uvijek najviše uzburka kršćanske krugove.

Već smo pisali o buci koju je digao Vatikan zbog snimanja ovog filma, a u međuvremenu se organizirao bojkot filma od SAD-a do Filipina i Singapura, a najpametniji i medijski najosvješteniji je otac Jonathan Morris iz Fox Fan Centrala koji je odlučio bojkotirati – bojkot filma. On je uvjeren da je čak i 'pravovjerna' 'Pasija' postigla tako veliki uspjeh zbog kontroverzi oko prikaza Židova i poziva na bojkot raznih udruga te da, umjesto stvaranja kampanje koja će samo dodatno reklamirati film, treba više raditi na edukaciji samih kršćana. I zaista, ako je istina ono što tvrde neka istraživanja, da roman koji je djelo FIKCIJE potkopava vjeru kršćana u njihove svete istine, onda nešto prije svega nije u redu s vjernicima i onima koji su ih u toj vjeri odgajali.
 
Cijela kontroverzna priča oko Isusovog potomstva i zavjere koja to skriva preuzeta je iz knjige 'Sveta krv, sveti gral' a Brown je prema autorima te knjige, Richardu Leigh i Michael Baigent imenovao lik Leigha Teabinga (anagram od Baigent –Brownov kod). Ipak, kada je počeo stizati prihod od masovne prodaje knjige autori 'Svete krvi...' tužili su Browna zbog plagijata, ali je oslobođen na sudu, s tim da je sudac Smith presudu napisao tako da je i sam napravio svoj kod ('Smithy code') što je samo šlag na tortu medijskog cirkusa koji se već zahuktao. Poslije tog slučaja mnogi će također početi stavljati kodove u svoje tekstove.

Jedni su čitali knjigu zbog toga što ih zanimaju krimići, a neki iz strasti prema okultnom, većina ih je počela čitati roman zbog kontroverze, a kad se fama rasplamsala svi su počeli čitati da vide čemu buka. Filmaši su po starom receptu odlučili snimiti film jer znaju da će milijuni koji su čitali knjigu pohrliti u kina usporediti knjigu i film, a ako netko od čitatelja i bojkotira film uvijek su tu oni koji ne čitaju knjigu jer čekaju da se po njoj snimi film. Ta zadnja kategorija je došla na svoje, Hollywood je za ovaj film osigurao ekipu sastavljenu od samih dobitnika Oscara, jedni su dobili tu nagradu snimajući 'Genijalni um' (producent Brian Grazer, scenarist Akiva Goldsman i redatelj Ron Howard), a drugi na ostalim projektima (montažeri Daniel P. HanleyMike Hill'Apollo 13', skladatelj Hans Zimmer'Kralj lavova', glumac Tom Hanks – 'Philadelphia', 'Forrest Gump'). 

Zanimljivo je da su za ulogu profesora Langdona bili predviđeni dosta muževni glumci kao što su Bill Paxton, Ralph Fiennes, Hugh Jackman, George Clooney, a zadnji favorit bio je i prgavi Russell Crowe. Na kraju su producent Grazer i redatelj Howard izabrali 'osjećajnijeg' Hanksa iako su u spomenutom 'Genijalnom umu' Grazer i Howard izabrali 'žestokog' Russella da glumi profesora fizike za što je dobio pohvale i nominaciju za Oscara.

Zanimljivo je da su uz svu teološku i kunsthistoričarsku raspravu oko filma (neki se ozbiljno svađaju da li će kršćanstvo preživjeti ovaj film?!) ljudi raspravljali i o – frizuri Toma Hanksa. Tom je eksperimentirao s dugom i valovitom kosom koja mu se činila najprikladnijom za lik Langdona, ali ga njegova kosa baš i nije slušala pa je unajmio specijalista koji je sredio kosu pa nije bilo potrebe za perikom, mada su njegovi fanovi zgroženi rezultatom pa se nadaju da je to samo privremena promjena imidža.

Od ostalih uloga bitna je uloga Langdonove partnerice Sophie  koju je ispred Sophie Marceau i Virginie Ledoyen osvojila Audrey Tautou kao nova francuska ženska ikona, a Jean Reno je prema njegovoj priči najlakše dobio ulogu inspektora Fachea – Dan Brown je već imao na umu Renoa kad je i kreirao lik u romanu!

Film je sniman na nekim autentičnim lokacijama. Iako zbog 'heretičkog' sadržaja ekipa nije dobila dozvolu da snima u  Westminster Abbey, dobila je dozvolu da noću snimaju u pariškom Louvreu, u susjedstvu kultne Mona Lise čiji osmijeh još predstavlja veliku tajnu.

Onima kojima je najbitnije u cijeloj priči samo otkrivanje zagonetki i dekodiranje kodova savjetujemo da redovito iščitavaju sve što objavljuje Filmski.net, nešto će sigurno i otkriti.

s.p.