Virginie Ledoyen

15.11.1976 Aubervilliers, France Virginie Fernandez

Brineta, dubokih, tamnih očiju i jedna od hvaljenijih francuskih glumica posljednjih godina. Unosi dašak svježeg talenta u francusku, ali i internacionalnu filmsku industriju.

Virginie_Ledoyen

Počela je kao model kada je imala samo pet godina. To iskustvo ju je zauvijek povezalo s glumom pa ne gubi vrijeme i već sa sedam kreće u parišku školu l'Ecole du Spectacle. Nakon tri godine školovanja dobila je prvi filmski angažman u 'Les exploits d'un jeune Don Juan' (1987).

Početkom devedesetih počinje igrati manje uloge pa tako nastupa u komediji 'Les Marmottes' (1993), a zatim dobija dvije glavne uloge u Olivier Assayasovom 'L'eau froide' (1994) i Benoît Jacquotovom 'La vie de Marianne' (1994), s kojim će ponovno surađivati 1995. na filmu 'La fille seule' (1995). Film je doživio iznenađujući uspjeh u SAD-u, a Ledoyen je donio Cesar nominaciju u kategoriji za najperspektivniju mladu glumicu.

Nakon filma 'La Cérémonie' (1995), redatelja Claude Chabrolea, počela je dobivati pozive od poznatih svjetskih imena pa tako dolazi i do sporedne uloge u filmu 'Mahjong' (1996), hong-kongškog redatelja Edward Yanga. Slijedeće godine slava i poštovanje rastu zahvaljujući odličnim ulogama u čak četiri ostvarenja: 'En Plein Coeur', 'Fin Aout Debut Septembre', 'Jeanne et le Garçon Formidable', koji joj donosi nagradu za najbolju glumicu na Pariz Film Festivalu i 'A Soldier's Daughter Never Cries', koji ju je predstavio novoj publici.

Ipak, najprepoznatljivija uloga po kojoj je mnogi pamte je s Leonardo DiCapriom u 'The Beach' (2000). Posljednji projekt na kojem je radila je film 'Hotel Splendid' (2003) koji je pokupio fenomenalne kritike.

Prvi put poljubila se s puno starijim glumcem Marcello Mastroianniem. Za vrijeme rada na filmu 'La Fille seule' (1995) upoznala je svog sadašnjeg dečka Louisa s kojim ima prvo dijete, kćer Lilas, koja je rođena 2001. Virginie Ledoyen je jedna od boljih francuskih glumica svakodnevno uspoređivana s poznatim imenima poput: Jeanne Moreau, Brigitte Bardot, Isabelle Adjani i Sophie Marceau, odreda glumačkim legendama.