Hayao Miyazaki

05.01.1941 Tokyo, Japan ponekad se pojavljuje pod imenom Tsutomu Teruki

U nepreglednoj konkurenciji kvalitetnog animea, Hayao Miyazaki se sa sigurnošću može počastiti titulom jednog od najboljih autora japanskog animiranog filma.

Hayao_Miyazaki

Popularizacijom anima u posljednjih nekoliko godina njegova se zaslužena slava počela brzo širiti preko bara u svim smjerovima, a nagrade na festivalima često su se dodjeljivale ovom simpatičnom Japancu. No kako je sve počelo? Miyazaki je rođen 5. siječnja 1941. godine u Japanu i već 1963. radi kao animator u studiju Toei Douga, gdje je sudjelovao u izradi klasika ranijeg perioda japanske animacije. Odmah se pokazao kao izniman crtač i kreativan čovjek pun ideja za filmove.

Studio Ghibli

U sedamdesetima je promijenio nekoliko studija, radio na TV-serijama, a prva njegova serija bila je 'Conan, The Boy in Future'. 1979. godine režirao je svoj prvi animirani film, klasik 'Lupin III, The Castle of Cagliostro'. Njegov sljedeći uspješni film, izdan 1984, bazirao se na manga stripu istog naslova koji je sam crtao. 'Nausicaä of the Walley of Wind' bio je film čiji je uspjeh rezultirao otvaranjem novog studija, Studio Ghibli, u kojem je Miyazaki do danas režirao i producirao gomilu filmova. Jedan od njih je i 'My Neighbour Totoro', iz 1988, impresivna priča čvrsto vezana uz prirodu i šumu.

Princess Mononoke

Prvi veći komercijalni uspjeh izvan Japana postigao je filmom iz 1997, 'Princess Mononoke', koji je čak igrao i u našem kinu, a za koji je osvojio nagradu japanske Akademije za najbolji film i koji je držao do tada najveću zaradu jednog japanskog filma (oko 150 milijuna američkih dolara). Ovaj rekord nadmašio je sam Miyazaki filmom 'Spirited Away' iz 2001. godine, koji je osvojio nagradu Oscar za najbolji dugometražni animirani film u konkurenciji velikih američkih imena kao što su Disney, Dreamworks i Fox.

My Neighbour Totoro

Miyazakijeve filmove teško je opisati riječima jer on je majstor stvaranja specifične atmosfere i karakterizacije likova. Teme o kojima priča dovoljno su ljupke i fascinantne da bi bile zanimljive djeci, a s druge strane odraslima pružaju nevjerojatnu slojevitost i refleksivnost. Česti motiv njegovih filmova je priroda i odnos čovjeka prema njoj, tako da možemo uživati u fantastičnim likovima poput duhova čuvara šume, zlih demona, Nekobusu... i naravno u besprijekornoj i nevjerojatno detaljnoj animaciji.

Spirited Away

Miyazakijevi animirani filmovi jednostvano obogaćuju svakog gledatelja svojom magijom.

Njegov sljedeći film koji s nestrpljenjem očekujemo, 'Howl's Moving Castle', najavljen je za ljeto 2004. godine, a temelji se na fantasy settingu knjige britanske spisateljice Diane Wynne Jones.