Wolfgang Becker

22.06.1954 Hemer, Westphalia, Njemačka Wolfgang Becker

Njemački redatelj koji voli pričati male i tople životne priče, a s jednom takvom - 'Good Bye, Lenin!', osvojio je cijelu Europu. 

Wolfgang_Becker

Akademski je bio uistinu aktivan. Pored studija njemačkog jezika, povijesti i američkih studija na Free University u Berlinu 1980. upisao je i akademiju na kojoj šest godina kasnije diplomira njemački film i televiziju. Istodobno, radio je u studiju gdje se bavio zvukom.

Diplomski rad, film 'Butterflies' (1986), napravljen po noveli Iana McEwana, osvojio je Studentsku akademsku nagradu, Zlatnog leoparda u Locarnu i Saarland Prime-Minister nagradu (sve 1988). Još kao student uzdržavao se kao samostalni kamerman, a u kasnijem redateljskom poslu stečeno iskustvo mu je puno značilo.

Režirao je TV episodu 'Blutwurstwalzer', radio na dokumentarcu 'Celibidache' (1992), a zatim režira i drugi dugometražni film 'Children's Games' (Kinderspiele, 1992). 1994. osnovao je produkcijsku kuću X Filme Creative Pool.

Glavni likovi u njegovim filmovima su osjećajni i dragi ljudi, a Becker ima komičan pristup njihovim životnim pričama. Tako i u sljedećem ostvarenju, 'Life is All You Get' (Das Leben ist eine Baustelle, 1997), glavni likovi Jan i Vera tragaju za velikom ljubavi, za svojim snovima, strahovima i željama, ukratko za identitetom.

Njegov posljednji rad, 'Good Bye, Lenin!' (2003), prepun je istih motiva. Komični i dirljivi pristup životnoj priči koja govori o ljubavi sina prema bolesnoj majci i spašavanju njezinog svijeta u koji ona tako čvrsto vjeruje, prepoznatljiv je kao Beckerov. Film je nagrađen kao najbolji europski film 2003. na Berlinaleu.