Hugo Weaving

04.04.1961 Nigeria Hugo Wallace Weaving

U Australiji vrlo cijenjen i nagrađivan glumac, zapadu se nametnuo ulogama u blockbusterima "Matrix" i "Gospodari prstenova". 

Hugo_Weaving

Rođen je u Nigeriji, ali je nakon godinu dana s roditeljima odselio u Englesku gdje je završio medicinsku školu Queen Elizabeth u Bristolu, unatoč tome što je pokazivao izniman interes za povijest i kazališnu produkciju. 1976. preselio se u Australiju gdje je 1981. diplomirao na Nacionalnom institutu za dramsku umjetnost.

Debirao je u niskobudžetnom The City's Edge (1983.), a nastavio nizom uloga u romantičnim melodramama sve do one nagrađene (nagrada za najboljeg glumca Australskog filmskog instituta) u filmu Proof (1991.) gdje je uvjerljivo portretirao slijepog fotografa.

Prepoznavanje na svjetskom nivou postigao je ulogom jednog iz triju drag queenova u avanturističkom putovanju kontinentom u hit filmu The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert (1994.). Odličnu ulogu samodestruktivnog spaljenog hipija odigrao je u True Love and Chaos (1997.), a drugu nagradu za najboljeg glumca Australskog filmskog instituta dobio je za ulogu lopova u The Interview (1998.).

Ulogom Agenta Smitha u blockbuster hitu The Matrix (1999.) i oba nastavka povećao je vlastitu cijenu na američkom tržištu i dobio ulogu vilenjaka Elronda u još jednoj planetarno poznatoj i uspješnoj seriji nastavaka The Lord of the Rings (Fellowship of the Ring, 2001. i The Two Towers, 2002.).

Pored uspješne filmske karijere Weaving je čitavo vrijeme bio aktivan u kazališnim produkcijama u Australiji: u Sydney Theatru (Machbeth, The Perfectionist, The Cherry Orchad i Arcadia), u Melbourne Theatru (Much Ado Abouth Nothing, The Taming of the Shrew) i u South Australia State Theatre (Julius Caesar, Ring Around the Moon i Private Lives).

1984. oženio se Katrinom Greenwood i imaju dvoje djece.