F. Gary Gray

F. Gary Gray

Redateljski je zanat izučio snimajući odlične video spotove za razne hip hop i rap bendove i zvijezde. Bezbolno je prešao na veliko platno prvijencem komedijom 'Friday'.

F. Gary_Gray

Rođen u New Yorku, ali odrastao u Los Angelesu, ovaj redatelj i producent uspješno je prešao s karijere redatelja muzičkih video spotova na režiranje filmova. U skladu sa svojim interesima i željama još u srednjoj školi radio je na lokalnoj televiziji.

Nakon studija filma i TV počeo je raditi za tvrtku BET snimajući video spotove za hip hop i rap zvijezde poput Ice Cubea, Johnnyja Gilla, Dr. Drea, Mary J. Blige, Tone Loca i Barryja Whitea. Njegov video za TLC 'Waterfalls' proglašen je videom godine na MTV Music Video Awards. Nagrađen je za Coolijev spot 'Voyage' i Ice Cubeov 'It Was a Good Day'.

Redateljski prvijenac, komedija 'Friday' (1995), napravljena je s 3 milijuna dolara, a zaradila još deset puta toliko. Sljedeći dugometražni film 'Set It Off' (1996), akcijska drama o ženi koja zajedno s prijateljicama iz kvarta postaje pljačkašica banaka da bi se izvukla iz geta, zaradio je 40 milijuna dolara i postao pravi hit.

Uspješnu karijeru nastavlja gledanim akcijskim ftrilerom 'The Negotiator' (1998) u kojem glume Samuel L. Jackson i Kevin Spacey. Projekti koji su mu obilježili 2003. godinu su akcijski film s Vin Dieselom 'A men Apart' (2003) i remake 'The Italian Job' (2003) s Markom Wahlbergom i Charlize Theron u glavnim ulogama. Kako je film dobio blagonaklone kritike, ekipa se sprema prionuti i na produkciju nastavka.