Jamie Lee Curtis

22.11.1958 Los Angeles, California, USA Jamie Lee Curtis (nadimak The Scream Quenn)

Svi je pamte po legendarnoj ulozi Laurie u kultnom Cartenterovom hororu 'Helloweeen', no Jamie se u daljnjoj karijeri dokazala i kao vrsna komičarka.

Jamie_Lee Curtis

Rođena je u Los Angelesu u Kaliforniji kao kći filmskih zvijezda Tony Curtisa i Janet Leigh. Filmski debut bila joj je uloga u John Carpenterovom hororu 'Halloween' (1978) koji je proglašen najprofitabilnijim filmom ikad, a tome je znatno pridonio izvedba Cutisove.

Nastavila je raditi kao horor heroina u filmovima: 'The Fog', 'Prom Night', 'Terror Train' (sve 1980) i zatim 'Helloween II' (1981). Dokazala se i kao komičarka u 'Trading Places' (1983) gdje glumi s Eddie Murphyjem i Dan Aykroydom. Komedija je prihvaćena ovacijama publike, a Curtis osvaja nagradu BAFTA-e u kategoriji za najbolju sporednu ulogu.

I dalje zamjenjujući vrištanje smijehom, nastavlja s nezaboravnom komedijom 'A Fish Called Wanda' (1988), kojom osvaja Zlatni globus i dvije nominacije od BAFTA-u. Početak devedesetih obilježava manji neuspjeh filma 'Blue Steel' (1990) u financijskom smislu, ali već sljedećim ostvarenjima u 'My Girl' (1992) i 'Forever Young' (1992) taj je neuspjeh popravljen. Ulogom u 'Mother's Boys' (1994) iskušala je ponovno svoje sposobnosti horor kraljice.

Jamas Cameronov akcijski film 'True Lies' (1994), gdje je glumila s Arnold Schwarzeneggerom, donosi joj još jedan Zlatni globus i American Comedy Award. Ulogu s kojom je započela karijeru reprizirala je 20 godina kasnije u Laurie Strodeinom 'Halloween H2O' (1998) gdje se u maloj ulozi pojavila i njena majka, slavna Janet Leigh ('Psyho', 1960). Nedavno je glumila u 'The Tailor of Panama' (2001), a 2003. smo je mogli pogledati u Disneyevom filmu 'Freaky Friday'.

Što se tiče nastupa na TV-u, odradila je jednako respektabilne uloge, npr. u Richard Lewisovom showu 'Anything But Love' (ABC, 1989 - 92) za koji je osvojila Zlatni globus i People's Choice nagradu. Pojavila se i u pilot seriji 'She's in the Army Now' (ABC, 1981) i 'Callahan' (ABC, 1992) te dobila glavnu ulogu u 'Annie Oakley'" (Showtime, 1985). Zatim je glumila s Bette Davis u drami 'As Summers Die' (HBO, 1986) i u Wendy Wassersteinovoj filmskoj verziji 'The Heidi Chronicles' (TNT, 1995) za koju je osvojila nominaciju za Zlatni globus.

Osim što je talentirana glumica Jamie Lee je i uspješna spisateljica knjiga za djecu: 'Where do Balloons Go?' i 'An Uplifting Mystery' (2000). Njezine knjige prodane su u milijunima primjeraka.

Zadnja knjiga Jamie Lee Curtis: 'I'm Gonna Like Me: Letting off a Little Self Esteem' (2002) provela je 35 tjedana kao prva na New York Times listi najprodavanijih knjiga. Curtis je poznata AIDS aktivistica, udana je za glumca i redatelja Christopher Guesta s kojim je već 18 godina u braku. Imaju dvoje djece: sedmogodišnjeg Thomasa i šesnaestogodišnju Annie.