Tim Robbins

16.10.1959 West Covina, California, USA Timothy Francis Robbins

Rođeni Njujorčanin, plodan umjetnik, redatelj, pisac i glumac, aktivni borac za pravdu, ljudska prava i slobode.

Tim_Robbins

U želji da izgradi glumačku karijeru Tim Robins se 1981. preselio iz rodnog New Yorka u Los Angeles.

Nakon diplome na UCLA formirao je alternativnu kazališnu skupinu The Actors' Gang za koju je pisao scenarije, režirao i glumio. Njegova satira 'Carnage' prikazana je na New York Shakespeare Festivalu 1989.

Debitirao je filmom 'No Small Affair' (1984), a zatim glumio u Rob Reinerovom filmu 'The Sure Thing' (1985) i u manjoj sporednoj ulozi u velikom komercijalnom uspjehu, filmu 'Top Gun' (1986). Uloga baseball igrača u Ron Sheltonovoj komediji 'Bull Durham' (1988) donijela mu je željenu potvrdu i prepoznavanje.

U 90-ima glumi u filmovima: 'Cadillac Man' (1990), 'Jacob's Ladder' (1990), zatim u Spike Leeovom filmu 'Jungle Fever' (1991) i Robert Altmanovom 'The Player' (1992), u kojem je njegova gluma nagrađena Zlatnim globusom i nagradom za najboljeg glumca na Filmskom festivalu u Cannesu.

Redateljski debitira političkom satirom 'Bob Roberts' (1992), za koji je napisao scenarij i glumio lik političara desničara.

Potom slijede dva Altmanova filma: 'Short Cuts' (1993) i komedija o modnoj industriji 'Ready to Wear' ('Pret-a-Porter', 1994). Također glumi u 'The Hudsucker Proxy' (1994), 'I.Q.' (1994) i u 'The Shawshank Redemption' (1994) koji je jedno od njegovih najboljih glumačkih ostvarenja.

Kao redatelj, producent i pisac scenarija za dramu 'Dead Man Walking' (1995) nominiran je za Oscara u kategoriji najboljeg redatelja. Oscara za najbolju žensku ulogu pokupila je njegova supruga Susan Sarandon s kojom se upoznao na snimanju filma 'Bull Durham' (1988), a nominacija za najboljeg glumca pripala je Sean Pennu.

Dvije godine kasnije, 1997, Robbins se vraća glumi komedijom 'Nothing to Lose' (1997). Pojavljuje se kao predsjednik u filmu 'Austin Powers II: The Spy Who Shagged Me' (1999), a nakon toga u trileru 'Arlington Road' (1999) u kojem se debatira o terorizmu. Treće redateljsko iskustvo 'Cradle Will Rock' (1999) bio je njegov najambiciozniji pothvat koji je doživio veliki umjetnički uspjeh i kojim se dokazao kao socijalno osviješten redatelj. Film je dobio nagradu kao najbolji film s najboljim redateljem na Barcelona Film Festivalu.

Slijedu dobrih uloga u filmovima 'Mission to Mars' (2000) Briana De Palme, trileru 'Antitrust' i komediji 'Human Nature' (oba 2002), 2003. pridružila se i uloga u 'Mystic Riveru' Clint Eastwooda s generacijskim kolegama Sean Pennom i Kevin Baconom.

Tim Robbins je osebujna ličnost, talentiran kao redatelj, producent, scenarist i glumac. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, od kojih smo nabrojili samo neke. Još uvijek glumi, režira i piše scenarije u svojoj glumačkoj skupini The Actors' Gang koja do sada ima preko 100 nagrada i 75 produkcija. Nedavno je režirao 'Mephisto', a trenutno priprema predstavu 'Embedded' koja će biti premijerno prikazana u The Actor's Gang Teatru u Los Angelesu.

Živi u New Yorku sa suprugom Susan Sarandon, otac je troje djece i izuzetno svjestan i aktivan borac za ljudska prava i slobode.