Emily Watson

14.01.1967 Islington, London, England, UK Emily Anita Watson

Brilijantnom izvedbom izrazito kompleksne uloge Bess u Trierovom "Lomeći valove" oborila je gledatelje, kritičare i nagradne odbore.

Emily_Watson

Rođena je i odrasla u Londonu, gdje je završila studij glume na London Drama Studio, a književnost je diplomirala na bristolskom sveučilištu. Nakon studija počela je glumiti u raznim kazališnim projektima, a 1992. je postala član Royal Shakespeare Company u kojem je nastupila u vrlo uspješnim predstavama The Tamming of the Shrew (1992.) i The Children's Hour (1994.) i upoznala svoga sadašnjeg supruga, glumca Jack Waltersa.

Ulogom Bess, škotske mladenke ludo zaljubljene u supruga paraplegičara, u von Trierovom filmu Breaking the Waves (1996.), Watson je oduševila kritičare (pohvale New York Film Critics i National Society of Film Critics), trijumfirala na Cannes Film Festivalu, nominirana je za Oscara za najbolju žensku ulogu i osvojila je publiku.

1997. je bila radna godina: The Mill on the Floss, Metroland uz Christiana Balea i The Boxer uz Daniel Day-Lewisa, a 1998. odlično je portretirala ekscentričnu čelisticu Jacqueline du Pre u biografskom filmu Hilay and Jackie i zaradila drugu nominaciju za Oscara za najbolju žensku ulogu.

Izuzevši slabašnu komediju Trixie (2000.), svi sljedeći redom nagrađivani filmski projekti samo su je potvrdili kao izuzetno talentiranu glumicu: adaptacija Frank McCourtovih memoara Angela Ashes (1999.), dvije komedije, Altmanova Gosford Park i P.T. Andersenova Punch Drunk Love i triler Red Dragon.