Salma Hayek

09.02.1968 Coatszacoalcos, Veracruz, Mexico Salma Hayek-Jimenez

Ova ljepotica, kojoj je otac Libanonac, a majka Meksikanka, prva je meksička glumica slavna i poznata u Hollywoodu još od vremena legendarne Dolores Del Rio.

Salma_Hayek

Rođena je i odrasla u Meksiku, gdje započinje njezina karijera. Prvu ulogu odigrala u meksičkoj sapunici 'Nuevo Amanecer' (1989) koja joj je kasnije pomogla da dobije glavnu ulogu u drugoj sapunici 'Teresa' (1989 - 1990) za koju je bila nagrađena nagradama Premio TV i Novela i Heraldo, meksičkim Emmyem. Ipak, pozornica sapunica i dotadašnja kazališna, televizijska i filmska karijera nisu bili dovoljni za Salmu pa se ona, ostavivši sve iza sebe, seli u Los Angeles kako bi bila što bliže Hollywoodu.

Započeti ispočetka značilo je naučiti novi jezik i zaboraviti lagodniji život kojim je živjela u Meksiku, ali i pratiti svoje snove. Upornost se brzo isplatila i počela je dobivati manje i gostujuće uloge u 'Nurses, Dream On' (1992) i 'Sinbad show' (1993). Uskoro je angažirana u filmu Alison Ander 'Mi Vida Loca' (1993), gdje je dobila manju ulogu, ali je Salmino lice ipak viđeno. Nakon toga joj se pružila dobra prilika u Rodriguezovom filmu 'Road Racers' (1994). Nakratko se vraća u Mexico kako bi glumila u mini-seriji 'El Vuelo Del Aguila' (1994) i započinje s filmom 'El Callejon de Los Milagros' (1995) zbog kojeg je nominirana za Ariel (Mexican Academy Award).

Uloga zbog koje se probila kao holivudska glumica je definitivno u Rodriguezovom filmu 'Desperado' (1995) gdje glumi sa Antoniom Banderasom. Iste godine pojavljuje se i u filmu 'Four Rooms' (1995), u Rodriguezovoj priči 'The Misbehavers' i u filmu 'Fair Game' (1995) sa Cindy Crawford. Publika ju je svakako zapamtila kao najseksi vampiricu koja pleše sa zmijom u filmu 'From Dusk Till Dawn' (1996).

Slijede filmovi 'Fled' (1996), 'Fools Rush In' (1997), 'Breaking Up' (1997), 'Studio 54' (1998), 'The Faculty' (1998), 'Frida' (1999), 'Dogma' (1999) i 'The Wild Wild West' (1999), gdje se okušala kao producentica. Za ulogu Fride bila je nominirana za Oscara, a  2003. gledamo je u novom Rodriguezovom filmu 'Once Upon A Time In Mexico'.

Ova ljepotica, kojoj je otac Libanonac, a majka Meksikanka, prva je meksička glumica slavna i poznata u Hollywoodu, još od vremena slavne Dolores Del Rio. Njenu karijeru obilježio je stil, hrabrost i jasan cilj, unatoč neodobravanju njezinih roditelja koji su imali druge planove za svoju kćer. Čak je i njezin stil odijevanja bio zamijećen 1997, kada je proglašena kao jedna od deset najstylish žena na svijetu.

20. siječnja 2003. premijerno je prikazan film u Salminoj režiji, 'The Maldonado Miracle', na Sundance Film Festivalu, u kojem glumi Peter Fonda, Rubén Blades i Mare Winningham. To je priča o nadi, vjeri i zajedništvu. Sada radi na filmu 'After the Sunset' (2004) kojeg režira Brett Ratner, a u pripremi je i film Roberta Altmana 'Paint' (2004) u kojem glumi redateljicu dokumentarnih filmova koja istražuje ubojstvo jednog slikara.

Salma Hayek se svakako dokazala kao glumica, redateljica i producentica, a najvažnije od svega kao žena koja vjeruje u sebe i svoje snove.